Žena se v minulosti hájila tvrzením, že o svém třetím těhotenství nevěděla a porod ji překvapil, což ale znalci označili za nemožné. Podle rozsudku tajila těhotenství před manželem i známými. Neabsolvovala gynekologické prohlídky a v noci na 7. prosince 2013 porodila ve vaně životaschopného chlapečka. Manžel spal ve vedlejší místnosti.

Novorozence po porodu zabalila do ručníku a deky, kterou pak vložila do tašky. Dopoledne ho odnesla do kontejneru na odpad. Tělíčko dítěte, které zemřelo na otok mozku a plic v důsledku podchlazení, bylo objeveno o den později.

Další znalecký posudek 

Obhajoba ve středu žádala další znalecký posudek pediatra, dítě podle ní bylo nedonošené a není přesně jasné, z jakého důvodu zamřelo. „Dva znalci, kteří prováděli pitvu se shodli na tom, že dítě se narodilo živé, v termínu a mělo normální životní projevy," řekl dnes při projednávání předseda odvolacího senátu Jiří Lněnička. Podle něj by navíc nebylo možné tělo znovu prozkoumat, protože už fyzicky neexistuje.

Patnáctiletý trest za vraždu je u spodní hranice trestní sazby, podle Lněničky prakticky nebylo možné uložit mírnější trest. Proti rozhodnutí krajského soudu odvolací soud ženě uložil trest v mírnějším zařízení – věznici s ostrahou.

O těhotenství věděla 

U podobných trestných činů, kdy matka zabije své novorozené dítě, podle Lněničky obvykle nejde o úmysl spáchat trestný čin, ale o jakési odkládání řešení nepříjemné skutečnosti s tím, že se vyřeší sama.

Žena u soudů nevypovídala. Policistům dříve tvrdila, že o těhotenství nevěděla a porodní bolesti považovala za menstruaci. Proč se dítěte zbavila, nikdy nevysvětlila. Znalci dospěli k závěru, že o svém těhotenství vědět musela – nebylo to poprvé, co byla v jiném stavu, a díte se navíc v těle matky hýbalo. Podle nich porod proběhl normálně a žena netrpí žádnou poruchou.

Čtěte také: Odvolací soud potvrdil 7,5 roku vězení pro mladistvé vražedkyně