Dvojice ho společně zamordovala; žena ho tloukla pistolí a pak držela, její partner bodal a nožem. Prodavači se sice podařilo vysmeknout a utéct, před prodejnou ale podlehl smrtelnému zranění, kdy 30centimetrová čepel zasáhla srdce.

Sedmadvacetiletému Janu Horváthovi vrchní soud pravomocně potvrdil 19 let odnětí svobody, které si má odpykat ve věznici se zvýšenou ostrahou, jeho o 10 let starší partnerce Vladimíře Balvínové zvýšil původní 16letý trest na 17,5 roku. Krátce poté, když předseda senátu Martin Zelenka četl odůvodnění verdiktu, se Balvínová sesunula na lavici. Rychle s ní na zem a nohy nahoru! I Horváth se k ní snažil přiskočit, aby jí pomohl, eskorta vězeňské služby ho ale vrátila zpět na lavici obžalovaných. Přivolaná záchranná služba pacientku odvezla sanitkou do nedaleké pankrácké věznice, jejíž součástí je i vězeňská nemocnice. Obhájkyně Romana Píšová stav klientky nekomentovala.

Po půlhodinové pauze pak předseda senátu odůvodnění verdiktu dokončil. Bez Balvínové. Ta tak neslyšela, že mezi ní a Horváthem jako přímým vykonavatelem vraždy není zásadní rozdíl. Podle Zelenkových slov spočívá vlastně jen v tom, že u ní znalci stanovili příznivější možnost resocializace. Na vražedném jednání se ale nepodílela s o nic menší mírou zavinění. „Nebýt jí, k následku by nedošlo; její činnost na místě do skutku organicky zapadala," konstatoval Zelenka. Fakt, že vražedný nástroj držel v ruce její partner, není podle jeho slov rozhodující. K trestu pro Horvátha se předseda odvolacího senátu vyjádřil, že je přísný – nikoli však nepřiměřený.

Spor o kameryZnačnou pozornost věnoval advokát Martin Sadílek zpochybnění užití klíčového důkazu – záznamů kamer z prodejny. Není prý pořízen v souladu se zákonem, návštěvníci obchodu nebyli na nahrávání upozorněni – a došlo tak k poškození práva na ochranu osobnosti. Soud měl ale jasno: důkazem může být vše, co může posloužit k objasnění věci, praví trestní řád. Vylučuje pouze důkazy získané nezákonným donucením nebo hrozbou.