Janouška již včera potěšil krajský soud v Brně, když mu vzhledem k jeho zdravotnímu stavu dal dvouletý odklad. Lobbista měl nastoupit do vězení už loni koncem listopadu. Jenže se nedostavil. Kdysi vlivný muž ze zákulisí pražské politiky požádal o prominutí zbytku trestu kvůli údajným zdravotním potížím. A zároveň i o to, aby se nemusel do vězení vracet. 

Roman Janoušek
Janoušek do vězení zatím nemusí, soud mu dal kvůli zdraví dvouletý odklad

Podle aktuálních informací České televize lékaři z olomoucké fakultní nemocnice lobbistův zdravotní stav označují charakterem nevyléčitelné nemoci. Další pobyt ve vězení považují za rizikový.

Celkem si má Janoušek odsedět čtyři a půl roku za to, že opilý v březnu 2012 úmyslně svým vozem v pražské Michli srazil ženu a z místa nehody ujel. Zatím v brněnské věznici strávil zhruba rok a čtvrt. Původně čelil obžalobě z pokusu o vraždu, nakonec byl odsouzen za ublížení na zdraví a řízení pod vlivem návykové látky.

Pražský podnikatel a lobbista Roman Janoušek.
Prominutí zbytku Janouškova trestu bude řešit pražský soud

Pobytu ve vězení se ale Janoušek možná vyhne úplně. Pražský městský soud nyní rozhoduje, zda lobbistovi odpustí i zbytek trestu. Už dříve si vyžádal lékařský posudek na jeho zdravotní stav. "Lze konstatovat, že klinický stav a riziko těžkého poranění mozku neumožňuje odsouzenému výkon trestu, aby nebyl ohrožen život a jeho zdraví,“ uvedla již v dubnu komise osmi lékařů.

Soud tak zažádal i o doplnění posudku. Jak uvádí Česká televize, zajímá se o to, zda je „diagnóza nevyléčitelnou nemocí a jaký vývoj Janouškova stavu lékaři očekávají“. Zda tedy bude schopný do vězení nastoupit a zda ho výkon trestu neohrozí na životě.

Ministryně obrany Karla Šlechtová navštívila vojáky v Žatci.
Šlechtová utratila za VIP salonky na letišti 300 tisíc. Plýtvala, řekl Babiš