"Zdravotní stav Jevgenije Nikulina se od doby jeho nástupu do výkonu vazby nezhoršil. Informace, které se objevily v ruském tisku, tedy důrazně vyvracíme. Vězeňská služba poskytuje řádnou péči všem vězněným osobám v rámci svých, případně civilních, zdravotnických zařízení. S touto péčí musí ale vězněná osoba souhlasit," uvedla Kučerová.

Advokát Jevgenije Nikulina Martin Sadílek, v pozadí Nikulinovi rodiče
Hacker Nikulin vězněný v Praze trpí bolestmi, píše ruský list Izvestija

Pomalá smrt 

"Zdravotní stav pana Nikulina se v poslední době nijak nezměnil. Podle aktuálních informací z Vězeňské služby je mu poskytována veškerá lékařská péče," připojila se za ministerstvo Schejbalová.
Izvestija v článku s titulkem "Pomalá smrt" napsala, že Nikulin trpí v pražské pankrácké věznici prudkými bolestmi žaludku a ledvin, nedostává se mu náležité péče a fakticky je v úplné izolaci.

Soudní síň. Ilustrační foto.
Rus Nikulin se chce vydání do USA bránit ústavní stížností

Jeho stav se prý zhoršuje 

Citovala advokáta Vladimira Makejeva, podle nějž se stav vězněného může stát kritickým. Muž prý potřebuje specializovanou lékařskou pomoc, kterou mu věznice odmítá poskytnout. Předepsaná dieta jeho stav zhoršuje, uvedl list.
Nikulin, jehož vydání žádají Spojené státy i Rusko, je v české vazbě od října 2016. Přípustnost jeho extradice do obou zemí už potvrdily soudy, konečné slovo bude mít ministr spravedlnosti. Robert Pelikán (ANO) dostal před loňskými Vánocemi k dispozici Nikulinův spis a od té doby mu běží tříměsíční lhůta, v níž případně může věc předložit ještě Nejvyššímu soudu.

Vrchní soud projedná přípustnost vydání Nikulina kvůli hackerství