„Kriminalisté z týmu Regulátor, kteří se zabývají problematikou trestné činnosti páchané v areálu tržnice v Libuši, odhalili případ nelegální manipulace a následného prodeje masa, vnitřností a dalších živočišných produktů," konstatoval.

Flákota z dodávky

V areálu, kterému se často říká „Malá Hanoj" nebo někdy „pražská Hanoj", si detektivové všimli muže, který přímo z nákladového prostoru dodávkového auta prodával maso; přímo na ulici. To se kriminalistům zdálo neobvyklé, podivné, ba přímo podezřelé – a tak si na počínání onoho prodejce posvítili. „Po několikadenním pozorování zjistili, že muž má v místě svého bydliště v obci Vestec uskladněny přibližně čtyři tuny masa neznámého původu, které pak vozí do obchodů v libušské tržnici – a také ho různě distribuuje," konstatoval Daněk.

Z hlediska policie sice nejde o nic nelegálního – nepodařilo se zjistit, že by byl spáchán jakýkoli trestný čin – avšak v pořádku dané počínání rozhodně není. Policisté proto na případ upozornili Státní veterinární správu, jejíž pracovníci věc dále řeší v rámci svých kompetencí.

V Praze i za Prahou

Úder kontrolorů dohlížejících na nakládání s potravinami živočišného původu přišel 18. února, připomněl v pondělí mluvčí veterinární správy Petr Pejchal. Společně s policisty se pražští veterináři vydali na kontrolu do libušské tržnice; středočeští zase vyrazili kousek za Prahu; do sídla podnikatele ve Vestci. Očekávané odhalení se skutečně dostavilo. Úřední veterinární lékaři Městské veterinární správy v Praze zjistili nepovolenou manipulaci s nebalenými živočišnými produkty neznámého původu a jejich následný prodej – a také Středočeši nezůstali bez „úlovku".

Pejchal v pondělí připomněl, že některé zboží zjevně nebylo v pořádku. „Část skladovaných surovin jevila smyslové změny. Z důvodu možného ohrožení zdraví spotřebitelů byl pozastaven prodej více než čtyř tun živočišných produktů," konstatoval s tím, že zajištěné maso bude zlikvidováno na náklady kontrolovaných osob. Tím však věc z pohledu veterinářů nebude ukončena. Chystá se správní řízení, v jehož rámci by mělo padnout rozhodnutí o uložení konkrétních sankcí.

Maso bylo přemražené i nabarvené- Ve třech prodejnách v areálu tržnice Sapa v Praze 4 nedokázali provozovatelé doložit původ zboží. Šlo o vepřové maso, vnitřnosti, kosti, kůže a drůbeží maso. Bylo proto nařízeno zlikvidovat 200 kg těchto živočišných produktů.

- V sídle obchodní firmy ve Vestci na Praze-západ bylo nazeleno několik chladicích a mrazicích zařízení s více než čtyřmi tunami neoznačených živočišných produktů. Jednalo se o maso, ořezy, kosti, uši a kuřecí křídla – ale také z neznámých důvodů skladovaná chlazená nevyčištěná vepřová střeva. Část masa měla netypickou barvu a byly patrné větší krystalky ledu, svědčící o jeho opakovaném zmrazování (což představuje riziko pro veřejné zdraví). Suroviny jevící smyslové změny byly znehodnoceny nastříkáním modré barvy. Veterinární správa vydala písemný zákaz uvádět do oběhu čtyři tuny živočišných produktů.

- Kontrolovaní prodejci v areálu Sapa ani jejich dodavatel z obce Vestec nebyli registrováni pro manipulaci s produkty živočišného původu u veterinární správy, což jim ukládá legislativa.

- Provozovatelé porušili zákon o potravinách tím, že uváděli do oběhu výrobky neznámého původu. Tím, že manipulovali s živočišnými produkty bez registrace u veterinární správy a nezajistili při nakládání s nimi požadované hygienické podmínky, porušili zákon o veterinární péči.

Zdroj: Petr Pejchal, mluvčí Státní veterinární správy ČR

Čtěte také: Veterináři: Víc než čtvrtina pražských restaurací loni pochybila