Podobných oznámení bude zřejmě přibývat některé zlodějské návštěvy však zůstanou utajeny až do jara. S klesající teplotou lidé na chaty a chalupy jezdí méně. A nenechavci všeho druhu toho dokážou využít: z opuštěných objektů se snaží odnést, co se dá využít nebo zpeněžit. Policisté i strážníci sice vyrážejí na obhlídky rekreačních oblastí je to ale podobné jako na silnicích. Uniformy nemohou být všude a pořád.

Nenechají nic ležet 

Pachatelé kradou vše, nač přijdou: nářadí, jídlo, pití, jízdní kola či elektroniku, připomněla v úterý Monika Schindlová z příbramské policie. „Vypáčí dveře či okna nebo je rozbíjejí," konstatovala.

Zkušenosti s vloupáními do rekreačních stavení ukazují, že zloději si vybírají především odlehlé a špatně zabezpečené objekty. Už jakékoli viditelné zajištění některé nenechavce odradí: jdou jinam. Zvlášť když v okolí nenajdou nic, co by mohli k vloupání zneužít: „zapomenuté" žebříky, sekery, železné tyče.

Majitel může zapomenout zapnout alarm 

Při zazimování bývá leckdy šrumec nevyplácí se ale odjíždět ve spěchu. Pak se snadno zapomene i na podstatnou věc: uklidit krumpáč, či dokonce zapnout alarm, když je jím objekt vybaven.

Je také rozumné předem se domluvit se sousedy, kdo kdy přijede na kontrolu a případně i prošlápnout cestičky ve sněhu. Ano; i náznak přítomnosti majitelů může počínání nenechavců ovlivnit . . .

Řádění zloděje je jako povodeň

Někdo sází na bytelné zámky, jiný na spínání světla čidlem pohybu a jsou i tací, kteří zloděje srovnávají s povodní: když přijde, není obrany. Se svou taktikou se Deníku svěřila paní Alena, jejíž chatka na Kutnohorsku nezvané hosty přilákala už opakovaně: nechává na stole pár konzerv, láhev rumu a dvě stovky. „Úplatek", aby případný zloděj nenapáchal tolik škody.

Vykradené chaty. Infografika. Zdroj: Deník

Čtěte také: Z otevřeného auta zmizely statisíce