Za minulý rok řešili policisté na území hlavního města celkem 2 234 případů vloupání, což je o 232 méně než v roce 2013. Je vidět, že lidé věnují zabezpečení svého bytu, domu a majetku čím dál větší pozornost. Přesto prázdniny zůstávají stále rizikovým obdobím. Nejenže lidé na delší dobu opouštějí svůj domov, ale mnozí to navíc velmi nápadně dávají najevo.

Ať už nechtěně tím, jak zabarikádují dům a tím vlastně pozvou zloděje, ale i tím, že se svým odjezdem pochlubí třeba na Facebooku. „Zejména děti se tam svěřují se spoustou informací, tedy i s tím, kdy a kam jedou na dovolenou. To je pak dobrý zdroj pro pachatele, kteří se na tuto trestnou činnost zaměřují," varuje před přílišnou sdílností policejní mluvčí Vlasta Suchánková.

Základem je vložka, dveře a kování

Jak tedy připravit váš byt či dům na dovolenou? Snažte se vytvořit dojem, že doma někdo je. Poproste známé, ať vám vybírají poštu nebo vytahují žaluzie. Hlavně však pamatujte na kvalitní zabezpečení, naprostým základem je cylindrická vložka, dveře a kování, přes které se zloděj nedostane.

Zloději jsou chytří a často už pohledem rozeznají, o jakou bezpečnostní třídu jde. Pokud je vyšší, raději jdou jinam a o vloupání se ani nepokusí. „Dveře a cylindrická vložka je vlastně to první, co zloděj vidí, rozhodně tedy doporučuji vybrat to nejlepší, co je k dispozici," radí Jan Hrnčíř ze společnosti ASSA ABLOY, která v Čechách vyrábí bezpečnostní cylindrické vložky pod známou značkou FAB.

Vložky mají čtyři bezpečnostní třídy a na vchodové dveře je potřeba minimálně stupeň tři. „Taková cylindrická vložka je odolná nejen proti vyvrtání, ale i nedestruktivním metodám, jako je například bumping nebo planžetování," pokračoval Jan Hrnčíř.

Ani ta nejlepší cylindrická vložka vám ale nepomůže, pokud si necháte staré, nekvalitní dveře nebo nevhodné kování. Řešte celé zabezpečení najednou. „Před odjezdem také pečlivě zkontrolujte, zda máte všude zamčeno a zabezpečená okna," radí policejní mluvčí Vlasta Suchánková.

Statistika vloupání do bytů a rodinných domů v Praze v letech 2011 až 2014

Rok Byty Rodinné domy Celkem
2011 1841 491 2332
2012 1578 473 2051
2013 1672 794 2466
2014 1471 763 2234
Zdroj: Policie ČR

Desatero: Jak zabezpečit byt či dům před odjezdem na dovolenou

Na co si dát pozor a co zařídit před odjezdem na dovolenou, aby vás po návratu nečekalo nepříjemné překvapení v podobě vybíleného bytu? Následující desatero jsme připravili ve spolupráci se specialistou na zabezpečení Janem Hrnčířem ze společnosti ASSA ABLOY, která u nás vyrábí i tradiční české zámky, vložky a klíče FAB.

1. Poraďte se u zámečníka

To nejjednodušší a nejefektivnější, co můžete udělat, je zajít k zámečníkovi. „Stačí si s sebou vzít klíč od domu," radí Jan Hrnčíř. „Dobrý zámečník hned podle něj pozná, jakou cylindrickou vložku ve dveřích máte a zda ji není potřeba vyměnit. Buď proto, že už je stará a překonat ji není pro zloděje žádný problém, nebo proto, že na ni výrobce již nemá certifikaci," uvedl. V tom případě byste totiž i v případě vloupání měli problém s pojišťovnou.

2. Svatá trojice „dveře - kování - vložka"

Vaše cylindrická vložka ve vchodových dveřích by měla každopádně mít minimálně 3. bezpečnostní třídu, stejně tak bezpečnostní kování i samotné dveře. „Celá soustava je totiž tak bezpečná, jak bezpečný je její nejslabší článek," řekl Jan Hrnčíř. Stejně na to nahlížejí i pojišťovny. V případě, že byste měli super vložku namontovanou ve starých papundeklových dveřích, pojistka vám v případě loupeže pravděpodobně uznána nebude. „Taky nezapomeňte, že pokud máte s bytem propojenou garáž, musí i ta mít kvalitní zámek," doplnil Hrnčíř.

3. Pojistěte se

Před odjezdem je záhodno váš byt pojistit. Pořádně si prostudujte pojistnou smlouvu, v níž najdete všechny podmínky, za nichž vám bude pojistka uznána - tzn. jakým způsobem musíte mít svůj byt zabezpečený.

4. Pozor na okna a balkony

Pozornost věnujte také přístupným oknům a proskleným lodžiím. Je otázkou vteřin je rozbít. Existují bezpečnostní fólie, které rozbití výrazně ztíží, nebo se nabízejí mříže. „Hrubá síla zpravidla neplatí ani na vrstvená bezpečnostní skla," připomněl Jan Hrnčíř z ASSA ABLOY.

5. Nechlubte se

Zprávu o tom, kdy a kam se chystáte na dovolenou, nesdělujte prostřednictvím sociálních sítí celému světu. Být diskrétní se v tomto ohledu skutečně vyplatí. I policie potvrzuje, že zloději jsou na sítích jako doma a že spoustu tipů, kam zavítat, nacházejí právě tam.

6. Schovejte cennosti do trezoru

Schovejte veškeré cennosti, doklady, šperky i drobnou elektroniku. Pokud máte doma trezor, nejlépe zabudovaný do zdi, využijte samozřejmě jej.

7. Nechte si od souseda vybírat schránku

Domluvte se sousedem, aby vám v době vaší nepřítomnosti vybíral schránku. Nic nepřiláká zloděje víc než schránka, která přetéká novinami, obálkami a reklamními letáky.

8. Nezatahujte rolety, naopak sviťte

Zatažené rolety nebo závěsy dávají zloději na srozuměnou, že v bytě nikdo není. A navíc se jim lépe krade. Naopak - využít můžete elektronické spínací zařízení, které lze nastavit tak, že v určitých intervalech rozsvěcuje a zhasíná světla nebo televizi. „Moderní řešení si umí pamatovat vaše návyky a po čas dovolené rozsvěcují a zhasínají jednotlivé místnosti tak, jako kdybyste byli doma," prozradil Jan Hrnčíř. „Postačí však i zásuvka s mechanickými hodinami a v ní připojená bezpečná lampička," dodal.

9. Schovávejte si účtenky

Je velice praktické sepsat si všechny vaše cenné věci, včetně výrobních čísel, a nafotit si je. Schovávejte si také všechny účtenky. Pomůže vám to nejen při jednáních s pojišťovnou, ale také policii při pátrání.

10. Využijte elektronické hlídače

Stojí za zvážení, zda neinvestovat i do některého z množství poplašných systémů, které jsou dnes výrazně dostupnější než dříve. „Bezpečnostní systémy dnes dokážou komunikovat přímo s policií, a ta tak může lupiče vytáhnout přímo z vašeho obýváku, zatímco vy právě rozrážíte vlny Jadranu," uzavřel Hrnčíř.

Více tipů a doporučení najdete na www.nenechtesevykrast.cz a www.fab.cz.