Technická správa komunikací ji nechala odstranit během noci na čtvrtek, kdy je na jednom z turistických magnetů Prahy nejslabší provoz.

Po vandalovi nebo možná vandalech, kteří mají „dílo" na svědomí, pátrá policie, jejíž specialisté vyhodnocují záběry bezpečnostních kamer. Věc policisté řeší jako poškození cizí věci – teprve po vyčíslení nákladů ale bude zřejmé, zda způsobená škoda převýšila pět tisíc korun, a tudíž došlo ke spáchání trestného činu.

Podle obhlídky památkářů k vážnějšímu poškození kamene nedošlo.

Amatérská malůvka

Podoba malůvky dává tušit, že jejím autorem nejspíš nebude žádný zkušený sprejer z místní komunity. Lze spekulovat o „podpisu" cizince, který zatoužil zanechat po době památku ve stylu „byl jsem tady".

Ne zrovna dokonalé technické provedení nápisu ovšem nemusí být jen důsledkem chvatu: může také naznačovat, že se tímto způsobem hlásí někdo nový; začínající sprejer. V takovém případě by volba jedné z nejvýznamnějších památek nejen v Praze, ale v celé republice zřejmě mohla souviset se snahou na sebe upozornit.

Odsudky vandalismu

Nešlo nicméně o první sprejerský útok na Karlův most. O kousek dál stále zůstává tag staršího data, který je na kamenných kvádrech jižního okraje mostu méně viditelný, protože je provedený černou barvou. V té souvislosti Deník zaznamenal ohlas, že by věc mohla zavánět diskriminací: zatímco bílý nápis musel zmizet okamžitě, malůvka v jiné barvě, byť také rozhodně není miniaturní, zdá se, nevadí.

Kromě tohoto hodnocení, zavánějícího spíše pokusem o vtip, Deník zaznamenal vesměs slova odsudku vandalského řádění – související i s tím, že sprejerské čmáranice lze spatřit na řadě domů v centru Prahy. Lze připomenout slova staršího muže, který v tramvaji na lince číslo 22 při pohledu z okna u Malostranského náměstí ve čtvrtek dopoledne poznamenal: „To sem teda dotáhli myšlenku – kdejaká blbina se uchytne."

Nachytali cizince ze západu i východuPoničením významných památek v centru hlavního města sprejerskými čmáranicemi se pražská policie zabývala už v minulosti. Větší pozornost vzbudily dva předloňské počiny samozvaných výtvarníků z ciziny, které přivábila budova Národního divadla. V říjnu na ni stříkala sprejem své představy o kráse dvojice mladíků z Francie, v prosinci zlákal podchod v Divadelní ulici k „pouliční tvorbě" návštěvníka až z dalekého Japonska.

Čtěte také: Vandal posprejoval Karlův most. Policie zkoumá záznamy z kamer