Divokou honičkou, střelbou a dvěma zraněními skončil zatím poslední ze série incidentů mezi prchajícím zločincem a pražskou policií. V závěru minulého týdne se střílelo hned čtyřikrát, a to v Hloubětíně, v Čakovicích, ve Vysočanech a v Záběhlicích.

Svědek loupežného přepadení

V noci z úterka na středu zazněly výstřely z policejní pistole přímo v centru Prahy – v ulici Na Rybníčku. Náhodně procházející pochůzkář pronásledoval a vystřelil po unikajícím Tunisanovi, který těsně předtím napadl a zranil policistu v civilu.

„Terčem cizincova útoku se stal z prozaického důvodu. Byl svědkem loupežného přepadení, o které se postřelený zločinec pokusil o kousek dál – v Žitné ulici,“ uvedla policejní mluvčí Andrea Zoulová. Těsně po úterní půlnoci tak leželi na ulicích Nového Města dva zranění – zmlácený policista v civilu a lupič postřelený do hýždě. Oba museli být hospitalizováni – kriminálník ve vinohradské nemocnici, zbitý muž v nemocnici na Karlově náměstí.

Výzvy a varování

Použití služební zbraně se zatím ani v jednom z pěti případů nejeví jako neoprávněné. Pražská policie ústy svých mluvčích opakovaně zdůraznila, že postup policistů byl v souladu se zákonem. „Předcházelo několik výzev, poté varovná střelba,“ komentoval na konci minulého týdne Ján Mikulovský z tiskového odboru pražské policie.

„Střelbu v Praze samozřejmě vnímám jako znepokojující fakt. Na druhou stranu je důležité, aby si pachatelé trestných činů uvědomili, že se beztrestně nemohou dopouštět kriminálních skutků a ohrožovat tak životy občanů i policistů. V ulicích metropole nutně musejí platit určitá pravidla. O jednotlivých případech budu podrobně jednat s ředitelem pražské policie Martinem Červíčkem na pravidelné páteční poradě,“ řekl Deníku náměstek pražského primátora pro bezpečnost Rudolf Blažek.

Názor magistrátu je tedy alespoň prozatím spíše neutrální.

Sedm z deseti lidí střelbu schvaluje

Pražané mají k záležitosti jednoznačnější postoj. Deník včera oslovil deset obyvatel hlavního města. Sedm z nich rázný zákrok proti kriminálním živlům schvaluje. Dva lidé byli jednoznačně proti způsobu zákroku a jeden z oslovených nebyl dostatečně o inkriminovaných událostech informován.

Jaký je Váš názor? HLASUJTE v anketě.

Student Jiří Červinka z Prahy 4 považuje opakovanou policejní střelbu za velmi nebezpečnou. „Představte si, že nějaká zbloudilá kulka někoho zasáhne. Myslím si, že dopadení zločince nestojí za případnou ztrátu nevinného života,“ řekl Deníku. Opačný postoj zastává důchodce Josef Mareš z Prahy 10. „Nevidím v tom problém. Když útočí na policisty, musejí počítat s tím, že se budou bránit. Myslím, že policisté by měli postupovat vůči zločincům co možná nejtvrději,“ soudí.

Mezi lidmi nestřílet

Ředitel pražské policie Martin Červíček ve středunepotvrdil, že by střelba ze služebních zbraní měla za cíl zvýšení respektu zločinců před policisty. „Podle našich poznatků použili policisté služební zbraň v souladu s předpisy a se zákonem. Například v Hloubětíně postřelený muž policistům vyhrožoval zbraní, nehledě na to, že do nich předtím najížděl autem,“ dodal policista Mikulovský.

Ve třech z pěti případů byl výstřel ze služební zbraně použit v noci nebo nad ránem, kdy se na ulicích nepohybovali téměř žádní lidé. „Na ulici plné lidí bych rozhodně nevystřelil. V úvahu by přicházel maximálně varovný výstřel do vzduchu,“ odpověděl na dotaz Deníku policista, který si nepřál být jmenován.

Podle odborníků v oboru balistiky existuje jen mizivá pravděpodobnost, že by kulka vystřelená do vzduchu mohla po dopadu na zem někoho vážně zranit. Naproti tomu odražená kulka by mohla představovat vážné nebezpečí pro náhodné kolemjdoucí.

Honička v Hloubětíně

Sérii výstřelů po prchajících pachatelích odstartovala minulý týden ve středu honička v Hloubětíně. Policisté se tam pokusili zastavit řidiče a jeho spolujezdce, jedoucí v kradeném voze. Zloději se nejprve snažili policistům ujet. Pak do nich najížděli a v závěru jeden z nich vyhrožoval použitím zbraně. Zasáhly ho tři kulky. Dvě do nohy, jedna do ruky.

Týž den v noci se silniční kontrole nepodařilo zastavit podezřelé vozidlo v Čakovicích. Řidič před policejní hlídkou zběsile ujížděl a nezastavil ho ani varovný výstřel do vzduchu. Po několika minutách havaroval a se zraněním byl převezen do nemocnice. V nabouraném autě pak policisté našli drogy.

Drama pokračovalo v noci ze čtvrtka na pátek. Honičku několika policejních hlídek s černým BMW, která začala v Poděbradské ulici, ukončily také výstřely. Nejdříve mířily do vzduchu a poté na pneumatiky BMW. Posádku zběsile ujíždějícího vozu tvořili dva celostátně hledaní muži.

S průstřelem ruky skončil v pátek večer u Chodovské tvrze zloděj automobilu, který se snažil zbavit svých policejních pronásledovatelů vytlačením jejich vozu ze silnice.