Milanu P. který původně jako obviněný stíhaný pro nejzávažnější skutek násilného charakteru pobýval od 30. prosince 2014 do letošního 22. ledna ve vazební cele, dal pravomocný verdikt jistotu: za mříže se už kvůli skutku, který sám označil jako „pár facek", nevrátí ani nakrátko. Trest si již „odseděl" během pobytu ve vazbě.

Vše začalo právě předloni 30. prosince. Obžalovaný, který žil u družky v bytě v Šimonově ulici v Řepích, se tehdy dostal do sporu s partnerkou, která ho chtěla nechat z bytu vykázat.

Průběh incidentu 

Strhla se hádka na téma jeho lenosti a zahálčivosti, když bezprostředním podnětem se zřejmě stala mužova neochota jít nakoupit. On reagoval poškozováním vybavení bytu.

Sám připustil, že vztáhl ruku i na ženu – načež z bytu odešel. Později ovšem zavolal na policejní tísňovou linku s tím, že přítelkyni ztloukl; žádal, aby k ní policisté poslali sanitku.

Obžaloba ovšem události v bytě viděla podstatně dramatičtěji: podle kriminalistů i státního zastupitelství ženu nejen bil, ale také rdousil rukama a dusil peřinou, dokud neupadla do bezvědomí.

Vznik požáru 

Pak měl nastražit polštářky k zapálení vánoční svíčce tak, aby po jeho odchodu vznikl požár; zřejmě s cílem bezvládnou ženu zabít. Tragédii, jež by vypadala jako neštěstí zapříčiněné nedbalostí, mělo zabránit jen to, že žena včas přišla k sobě, požáru zabránila a hledala pomoc u sousedů.

Tuhle verzi Milan P. od počátku odmítal. A že by se skutku, který mu byl kladen za vinu, dopustil, se neprokázalo už u prvního hlavního líčení, které u městského soudu začalo loni na začátku srpna. Vlastně začít mělo – start se zdržel kvůli tomu, že obžalovaný odmítl spolupráci s obhájcem.

Porušování domovní svobody 

Nakonec soud nenašel jediný důkaz pro vražedný útok: stála proti sobě jen protichůdná tvrzení někdejších partnerů. Ti se neshodli jak na charakteru napadení, tak ani na tom, zda původně svíčka hořela, či nikoli. Trest, který padl, byl vyměřen za porušování domovní svobody.

O tom, že by měl být zcela zproštěn obžaloby, nicméně Milan P. ani jeho obhájce Aleš Brodský odvolací senát Martina Zelenky nepřesvědčili. Milan P. trval na tom, žen on se může stydět jen za to, že uhodil – vše ostatní podle něj byly ženiny výmysly.

„Chtěla mě zničit," prohlásil s tím, že tohoto cíle také bylo dosaženo – byť za mřížemi nestrávil 10 – 18 let, jak mu hrozilo původně. „Stydím se, že žiji v této zemi," vyjádřil své zklamání toho, že se mu nedařilo dosáhnout spravedlnosti v jeho pojetí, muž, který mý v trestním rejstříku už šest záznamů. Odsouzen vyl v minulosti za majetkové trestné činy i za skutky násilného charakteru.

Čtěte také: Za pět ran nožem soud vyměřil necelé čtyři roky