Ten již od loňského srpna řeší kauzu bývalého hejtmana Davida Ratha a desítky spoluobžalovaných - údajnou korupci, jež podle žalobce Petra Jiráta měla být spojena s manipulací se stavebními a zdravotnickými zakázkami Středočeského kra­je.

Šustění a další zvuky, které bylo slyšet na jedné z nahrávek, podle policie zachycují, jak Kott počítal bankovky - ten to ale popírá. „Mně to spíš připadalo, že jsem tam stěhoval nábytek a listoval v nějakých knížkách," reagoval v úterý - s tím, že už si opravdu nepamatuje, co tehdy dělal.

Nechápe prý ale, jak si někdo zachycené zvuky může někdo spojovat právě s počítáním bankovek. Slyšet mělo být i přímo předání úplatku. To Rath odmítá; žádná souvislost s jakoukoli krajskou zakázkou prý z nahrávky zřejmá nebyla. Peníze prý od Pancové skutečně doslal - podle Ratha šlo ale o vrácení několika tisícovek, které si jeho blízká spolupracovnice od něj vypůjčila.

Konec hlavního líčení je zatím v nedohlednu

Proces v „kauze „Rath" se ještě protáhne, konec hlavního líčení je zatím v nedohlednu. Jednání potrvá ještě nejméně několik měsíců - a na programu je ještě obsáhlé dokazování.

Právě odposlechy mají podle Jiráta patřit je stěžejním důkazům - obhajoba je ale označuje za zmanipulované, účelově sestříhané a scestně vykládané, když prý policejní přepisy ne vždy odpovídají tomu, co je slyšet na záznamu. Obžalovaná až na jedinou výjimku vinu odmítají.