Slovenská firma Temparano získala v roce 2008 na 20 let do pronájmu lázeňské domy v Karlových Varech, Mariánských Lázních, Františkových Lázních a Luhačovicích za 23,7 milionu korun ročně. Pronájem lázní byl od počátku terčem kritiky, vnitro o tři roky později podepsalo s firmou novou smlouvu.

Fidler podle rozsudku smlouvu na konci roku 2013 vypověděl bez souhlasu tehdejšího vedení vnitra v čele s ministrem Martinem Pecinou. Udělal to nejméně výhodným způsobem, když se rozhodl pro okamžité odstoupení od smlouvy. Výhodnější bylo podle spisu vypovězení smlouvy s roční výpovědní lhůtou. Tím podle spisu vznikla škoda.

Čtěte také: Soud v kauze ukončení nájmu lázeňských komplexů rozhodne za týden

Trest je prý mírný

Fidler vinu odmítal. Hájil se tím, že neudělal chybu úmyslně a nechtěl porušit zákon. V minulosti uvedl, že se pro okamžité odstoupení od smlouvy rozhodl poté, co Temparano pohrozilo, že samo smlouvu vypoví, a navíc bude vymáhat škodu za ušlý zisk 600 až 750 milionů korun.

Podle soudů proto ale neměl žádné podklady. "Trest je to velice mírný," upozornil ve středu předseda odvolacího senátu Jan Kareš. Připomněl, že Fidlerovi hrozilo až osm let vězení a že možná způsobená škoda několikanásobně překročila hranici pěti milionů korun.

Fidler ve funkci musel skončit

Soud také pravomocně zamítl návrh vnitra, které po Fidlerovi požadovalo přes 95 milionů korun. V lázeňské kauze se vede ještě další civilní spor, v němž zatím soudy rozhodly, že vnitro nemusí Temparanu platit 76 milionů korun za neoprávněné odstoupení od smlouvy. Kauzu ale ještě budou soudy řešit.

Fidler ve funkci musel skončit měsíc a půl po svém kontroverzním kroku, kdy jej Pecina odvolal. Organizaci řídil jeden rok, do funkce se dostal za ministra Jana Kubiceho. Vnitro v roce 2014 začalo lázeňské domy v Luhačovicích, Karlových Varech, Mariánských Lázních a Františkových Lázních opět provozovat.