Útočník si totiž půjčil od barmana kuchyňský nůž (muž z obsluhy se nad touhle žádostí nijak nepozastavil, protože venku se právě grilovalo maso) a protivníka bodl do hrudníku.

Jen zázrakem – a především díky rychlému a vysoce specializovanému zákroku chirurgů vinohradské nemocnice nedošlo k fatálním následkům, třebaže čepel 26centimetrové kudly zasáhla plíci i srdeční komoru. Následky útoku ovšem napadený pociťuje dodnes.

Vazebně stíhaný Filip P. (29) se od pondělka zpovídá z pokusu o vraždu před Městským soudem v Praze. Z pokusu o vraždu bez zřejmého motivu. Obžalovaný útok vysvětlil tím, že napadený, který byl jeho letitým známým, údajně velmi nevhodně a značně vulgárně vstupoval do hovoru, když si telefonoval se svou přítelkyní.

Následovat měly i výhrůžky „rozkopáním". Právě proto si prý přinesl nůž a mával jím protivníkovi před obličejem. Přiznal, že ho i srazil na zem. „Pak jsem ho asi píchnul," připustil. Nepochybně měl podíl na útoku vypitý alkohol.

Připustil, že 'to přehnal'

V jednací síni zaplněné studenty, kteří se veřejných jednání soudů někdy účastní, Filip P. připustil, že „to přehnal" – měl se prý sebrat a odejít. Což ostatně udělal, ale až po útoku – bez toho, že se by se zajímal o stav zraněného a poskytl mu pomoc.

Naštěstí se o její přivolání postarali další návštěvníci. Přijeli i policisté, kteří podezřelého zadrželi opodál již krátce po útoku.

Nůž, jenž se jen zázrakem nestal vražednou zbraní, byl pak nalezen odhozený na dámských toaletách. Napadený muž verzi obžalovaného odmítl. Útok si vysvětlit nedovede – a slova o urážkách přítelkyně (či že by se do ní byť jen navážel) nebo výhrůžkách obžalovanému odmítl.

V případě uznání viny by mohl být ve hře trest odnětí svobody v rozpětí od 10 do 18 let. Hlavní líčení rozplánoval předseda senátu Jaroslav Pytloun prozatím na dva dny; pokračovat v rozkrývání okolností krvavého konfliktu by měl soud v pátek.

Čtěte také: Muž pořezal v Nymburce bratra a babičku. Pak se zamkl v bytě s matkou