Nebo možná domnělého soka. Napadený totiž trvá na tom, že s mladou ženou, kvůli níž Miloslav M. prolil jeho krev, důvěrný vztah neměl. Jen kamarádský. A dívka, která se stala předmětem sváru, uvedla, že s Miloslavem M. se rozešli už několik dní před incidentem. V důsledku hádek.

Krvavý konflikt se stal před obchodem v Nýřanské ulici, kde v té době bylo několik lidí. Včetně zraněného, jenž šťastnou náhodou útok přežil (ale v obličeji mu zůstaly jizvy) a ženy, s níž Miloslav M. spojoval své plány do budoucna. „Kouřil jsem s ní – a on mi bez varování vrazil střep do krku," přiblížil útok zraněný muž.

Obžalovaný okolnosti útoku vysvětlit dokáže jen mlhavě. Moc si toho nepamatuje; byl prý předtím u zubaře, načež vypil několik piv. Připomněl ale, že v rodině opakovaně slýchal upozornění, že jeho přítelkyně je vídána s jinými muži. „Pokaždé s někým jiným," poznamenal obžalovaný u soudu. Na napadeného, který do obchodu, v němž s partnerkou pracovali, přicházel nakupovat, ho prý upozornily telefonáty od jiných zákazníků.

Opakovaný útok

Asi tohle všechno se mu spojilo v hlavě, když viděl dívku a muže, jehož pak zranil, sedět společně na obrubníku. Z tašky, v níž si nesl piva, vytáhl láhev, rozbil ji o zem – a se střepem v ruce přiskočil k o čtyři roky staršímu rivalovi, který podle jeho mínění měl kazit jeho štěstí.

Opakovaně mu útočil na krk a obličej. Ublížit prý nechtěl, jen postrašit; dokonce se pak přidal k lidem, kteří se snažili zraněnému pomáhat… U soudu vysvětloval, že se jen bránil útoku pořezaného, který ho napadl jako první. Tuhle verzi nicméně vylučují svědci incidentu.

Protože podle znaleckého posudku opravdu jen náhodou při pořezání krku nedošlo ke zranění vedoucímu k fatálním následkům, je Miloslav M. souzen za pokus o vraždu. V případě uznání viny ve smyslu obžaloby by mu hrozil pobyt ve vězení v rozpětí od 10 do 18 let.