Muže, jenž má pověst obzvlášť nebezpečného lupiče, který při surových útocích nebere ohled ani na ženy, chytili v neděli odpoledne po 15. hodině v Kostelci nad Černými lesy.

Zákrok se obešel bez zranění," konstatovala Jana Rösslerová z ředitelství pražské policie, která o úspěchu kolegů vpodvečer informovala jako první. „Středočeští kriminalisté v současné době velmi úzce spolupracují se svými kolegy z pražského krajského ředitelství, kteří pátrací akci po uprchlém vězni vedli," konstatovala policistka.

Její kolega ze středočeské policie Pavel Truxa upřesnil, že k dopadení hledaného muže přispělo prověřování jednoho z více než stovky podnětů, které svědci v souvislosti s uprchlým trestancem policii předávali. Nakonec byl Novák zadržen v autobuse, kterým z Kolínska cestoval do Prahy. Na to, že by se uprchlík měl zdržovat právě na Kolínsku, policii v neděli upozornila všímavá žena.

Uprchlíka, po němž dlouhé týdny pásli ti nejelitnější detektivové a k jeho hledání se používal i vrtulník, nakonec díky jejímu podnětu zatýkala hlídka z obvodního oddělení. Ne jako na jaře, když se vracel z Velké Británie do České republiky - to na něj na německo-českých hranicích čekala policejní zásahovka.

Hledání po středních Čechách

V uplynulých týdnech byl uprchlík po upozornění veřejnosti intenzivně hledán také na Kutnohorsku, stejně jako na dalších místech středočeského regionu i v metropoli. Do pátrání ale česká policie zapojila i své kolegy v zahraničí.

Zadrženého muže policisté odvezli na služebnu, kam za ním vyjeli detektivové z pražského policejního ředitelství. Podle Truxových slov bude po výslechu předán vězeňské službě. Bude pokračovat ve výkonu trestu odnětí svobody - a za mřížemi čekat, až nabude právní moci další verdikt.

V polovině listopadu pražský městský soud poslal dotyčného do vězení za trojici brutálních loupeží spáchaných na sklonku minulé zimy během jediné hodiny v pražské Krči a v Libuši - případem se ale ještě bude zabývat odvolací senát Vrchního soudu v Praze.