Policisté se soustředili především na rychlost a správný způsob jízdy, stranou pozornosti nezůstaly ani technický stav strojů nebo „stav" řidičů - zda nejsou pod vlivem omamných látek nebo zbytkového alkoholu, připomněl velitel opatření Jan Simmerl z centrály IV. policejního obvodu. Policisté také kontrolovali, jestli zastavení motocyklisté vlastní patřičné řidičské oprávnění, a v neposlední řadě i to, zda jejich stroje nebo oni sami nejsou v pátrání.

Ukázalo se, že někteří motorkáři se chovají… - inu tak, jak veřejné mínění často motocyklistům přisuzuje, a to s tendencí házet všechny do jednoho pytle. Našel se dokonce jedinec, kterého nezklidnilo ani vědomí, že se právě koná kontrolní akce za měřená právě na jízdu jednostopých vozidel! Dotyčného nejprve zastavila posádka policejního passatu preventivně - přičemž při kontrole padlo i upozornění na právě probíhající akci. Na úrodnou půdu ale tahle slova nepadla. Zanedlouho stejná posádka stavěla tohoto řidiče podruhé: kvůli překročené dovolené rychlosti.

Akce Double

Dopolední zátah na motocyklisty se stal vyvrcholením třídenní bezpečnostní akce Double, konané v metropoli právě na území IV. policejního obvodu. Její součástí byly i rozsáhlé dopravní kontroly, trvající v pátek od 13. hodiny až do půlnoci. Také v jejím rámci policisté kontrolovali dodržování rychlostních limitů, hlídky dopraváků i pořádkové policie se ale zaměřovaly i na další jevy. Mimo jiné sledovaly omezení jízdy vozidel ve vyhrazených jízdních pruzích, jízdu na červenou a zákaz požívání alkoholických nápojů a drog před jízdou nebo během ní, sdělil Deníku Jan Daněk z ředitelství pražské policie.

Výsledky? Během obou dnů policisté zkontrolovali 1021 vozidel a 1042 osob. Nejčastějším prohřeškem bylo překročení dovolené rychlosti, vyřešené na místě uloženém pokuty. Odhaleno ale bylo i šest hříšníků pod vlivem alkoholu a další čtyři, kteří za volant nebo za řídítka usedli pod vlivem drog. „Policisté také omezili na svobodě sedm osob pro různé druhy protiprávního jednání jako je maření úředního rozhodnutí a ohrožení pod vlivem návykové látky," poznamenal Daněk. Připomněl rovněž, že celkem policisté uložili řidičům pokuty ve výši 83 tisíc korun - a ještě sepsali osm oznámení o přestupcích, které se budou řešit ve správním řízení.

Kontrolovali prodejce alkoholu i konzumentyDopravní akce konané v pátek a v sobotu na území Prahy 4 a Prahy 10 byly součástí třídenní akce nazvané Double. Tu odstartovaly již ve čtvrtek odpoledne rozsáhlé kontroly ve Vršovicích, Záběhlicích a okolí, uskutečněné nejen v režii pěti desítek policistů, ale zapojilo se i 10 strážníků, čtyři celníci a také 25 úředníků z různých odborů radnice Prahy 10. V tomto případě se kontroloři zaměřili na obhlídku večerek, ubytoven, sběren surovin, bazarů a zastaváren, ale i problémových míst, kde se scházejí lidé bez domova - přičemž často pod vlivem alkoholu narušují veřejný pořádek.

Od 13. do 19. hodiny kontroloři prošli 35 různých objektů - od prodejen potravin až po squaty - a kontrolovali 158 osob i 18 vozidel. Odhalit se podařilo dva cizince, kteří se dopustili porušení pobytového režimu. Dále bylo zjištěno 14 přestupků nebo správních deliktů: například špatné značení lihovin nebo poškození kolků, porušení zákona o odpadech, porušení hygienických předpisů a porušení živnostenského zákona.