Vše začalo tři hodiny před polednem silniční kontrolou, k níž dotyčného (viditelně značně nervózního, jak připomněla Iveta Martínková z ředitelství pražské policie) zastavili příslušníci pohotovostní motorizované jednotky na Střížkovské ulici. Muž za volantem se snažil prokázat cizími doklady – což při porovnání fotografie a reálné tváře bylo patrné na první pohled.

Jakmile se to provalilo, řidič se snažil zmizet. Dupl na plyn a ujížděl. „Jeden z policistů se ještě snažil řidiče vytáhnout z vozidla otevřenými dveřmi; to se mu však nepodařilo a řidiči se podařilo odjet," konstatovala Martínková. Před policisty prchal cestou necestou; dokonce se prosmýkl podchodem pro chodce. Trasa honičky vedla ulicemi Vosmíkových, Chlumčanského, Krejčího, Primátorská, Zenklova, U libeňského pivovaru. „Během agresivní jízdy vjel řidič několikrát do protisměru, projel křižovatku na červený světelný signál a opakovaně jel po chodníku, přičemž ohrozil nic netušící chodce," uvedla Martínková.

Řidič byl pod vlivem drog

Téměř pětiminutové zběsilá honička pak skončila nárazem v oblasti Labuťky. Konkrétně na křižovatce ulic Čuprova a Prosecká. Tam se uprchlík snažil podjet pod dopravním ukazatelem, do kterého však naboural střechou – a následoval náraz do sloupu veřejného osvětlení, který auto odmrštil do svodidel. „V tu chvíli „péjáci" vyběhli z vozidla a řidiči za použití donucovacích prostředků zabránili v dalším útěku," poznamenala Martínková.

Ukázalo se pak, že muž za volantem měl k ujíždění hned několik důvodů: jednak nenastoupil k výkonu trestu odnětí svobody, který si má odpykávat kvůli drogovým deliktům, jednak usedl za volant navzdory vyslovenému zákazu řízení – a podle výsledků orientačního testu ještě navíc pod vlivem pervitinu. Vypadá to tedy hned na několik trestných činů. Případ ovšem nadále zůstává v šetření.

Muž, který je podle Martínkové recidivistou, který byl v minulosti již desetkrát soudně trestán převážně za majetkové delikty, je nyní podezřelý i z ublížení na zdraví z nedbalosti – v souvislosti se zraněním, které při nehodě utrpěla jeho spolujezdkyně. „A v následujících dnech ho kromě nástupu trestu odnětí osobní svobody čeká také výslech, v rámci kterého budou policisté mimo jiné zjišťovat i to, jak a kde přišel k dokladům cizí osoby, kterými se prokázal během kontroly," připomněla policistka.