Stalo se tak již opakovaně, napoprvé byl ale Soghojan propuštěn poté, co krátce pobyl v policejní cele. V České republice si má podle pravomocného verdiktu odpykat ve vězení 22 let za objednávku vraždy „neposlušného" podnikatele odmítajícího poskytnout peníze podle nepsaných zákonů, údajně v komunitě uznávaných.

V rámci vykonání ortelu v centru metropole došlo podle policie i soudů k dvojnásobnému omylu: před sedmi lety byl nejprve na Václavském náměstí pobodán jiný cizinec, následně najatý vrah zastřelil oběť na Vinohradech – a opět si vybral nesprávného muže. Zamordoval firemního řidiče, který shodou okolností seděl za volantem vozu stejné značky jako luxusní auto používané určeným „cílem".

Jakoukoli vinu i to, že by mu podléhali zločinci pocházející z území bývalého Sovětského svazu, Soghojan odmítal – a napoprvé byl Městským soudem v Praze skutečně zproštěn obžaloby. To znamenalo neprodlené propuštění z vazby, načež obžalovaný odcestoval v České republiky.

Evropský zatykač

Pro naši justici pak už byl nedostupný, i když soudy následně (ale až po změně prvoinstančního trestního senátu) rozhodly o jeho vině a vysokém trestu. Protože nenastoupil do vězení, Městský soud v Praze na něj v září vydal evropský zatykač (ten se nicméně na Arménii nevztahuje – a mezinárodní zatýkací rozkaz byl teprve ve fázi přípravy).

Naděje, že Soghojan bude vydán do České republiky, zřejmě není vysoká. Jeví se spíš jako nulová. Smlouvy o vydávání zločinců obě země nemají. Podle informací arménského zpravodajského serveru Panorama by tamější prokuratura mohla navrhnout české straně, aby si zadržený odpykal trest ve své zemi – rovněž to však není pravděpodobné.

Neexistuje totiž ani smlouva o uznání soudního verdiktu. Teoreticky přichází v úvahu varianta, že by Soghojan mohl být souzen znovu, tentokrát ve své domovské zemi.

Podle arménských médií je dotyčný údajně známý i v tamějším podsvětí, a to pod přezdívkou Zap.

Čtěte také: Údajný "vor v zakoně" Soghojan dostal trest 22 let vězení