Před senátem brněnského krajského soudu stanul osamoceně 54letý Slovák Ján Bakalár. Po jeho údajných komplicích kriminalisté stále pátrají (stejně jako po většině zmizelých peněz).

Ani od Bakalára se ale soud nic nedozvěděl. Muž, který je podle policejních detektivů velmi nebezpečným recidivistou, využil práva odmítnout výpověď - a dokonce prohlásil, že se ani nechce účastnit procesu, na jehož konci by mohl v krajním případě dostat až doživotní trest. Už na samém počátku jednání uvedl, že je mu nevolno, a požádal o konání hlavního líčení bez své přítomnosti. Soud mu vyhověl.

Velmi úzká vazba na Prahu

Třebaže projednávaná loupež se odehrála na Moravě a s moravským prostředím byly spjaty i všechny dřívější Balakárovy zločiny, je zde i velmi úzká vazba na Prahu. Právě v hlavním městě totiž policisté podezřelého našli a před třemi týdny s pomocí komanda Útvaru rychlého nasazení a vrtulníku také na Černém Mostě zadrželi. Ukázalo se pak, že dotyčný pozměnil svou podobu a opatřil si kvalitní padělky bulharských dokumentů, takže neměl obavy se volně pohybovat.

Lokality, které navštěvoval, a jeho kontakty kriminalisté nadále usilovně prověřují. Podrobnosti sice neuvedli - zjevně ale doufají, že narazí na indicie, které by je mohly dovést ke komplicům podílejícím se na přepadení nebo k uloupeným penězům. Zajímají se hned o tři oblasti.

V Praze na Žižkově jde o dva bloky domů ohraničené ulicemi Koněvova, Domažlická, Roháčova, Hájkova a Kališnická, na Jižním Městě pak o blok panelových domů za parkoviště v ulici Brechtova s čísly 14 až 16; pozornost detektivů se soustředila také do Zdib na Praze-východ - zde konkrétně do Severní ulice. Vyplývá to z údajů Vlasty Suchánkové z policejního prezidia.

K odhalení napomohly analýzy krve

Právě zahájený brněnský proces byl naplánován ještě před Bakalárovým dopadením. Původně se počítalo s konáním hlavního líčení bez jeho přítomnosti; jediný z údajných pachatelů, jehož totožnost je nyní známá, měl být souzen jako uprchlý.

I bez jeho aktivní účasti vyšlo v úterý při jednání soudu v Brně najevo, jak se kriminalisté dostali na jeho stopu. K odhalení napomohly analýzy krve zajištěné na místě činu včetně provedení testů DNA - Bakalár se totiž při přepadení zranil.

Čtěte také: Policie se ptá: Neviděli jste střelce na obrněný vůz?