Milan Čermák, údajný spolupachatel zloděje století Františka Procházky, obviněného z půlmiliardové krádeže, by mohl nejpozději do čtrnácti dnů opustit brány vazební věznice. Pražský městský soud vyhověl jeho žádosti a jako podmínku stanovil složení desetimilionové kauce. Deník o tominformoval Čermákův právní zástupce Jiří Teryngel.

Zprávu potvrdila i tisková mluvčí městského státního zastupitelství v Praze Štěpánka Zenklová. „Milan Čermák si podal stížnost na usnesení státního zástupce o tom, že bude ponechán ve vazbě a Městský soud jeho stížnosti vyhověl v případě, že jeho advokát složí na účet městského soudu kauci deset milionů korun,“ dnes včera Deníku Zenklová.

Zároveň odmítla různé dezinformace, hovořící o tom, že kauce již byla složena a Čermák propuštěn. To ostatně vyvrátil i advokát Jiří Teringel.

Na složení kauce má čtrnáct dnů

„Na složení desetimilionové kauce máme čtrnáctidenní lhůtu. Částku složí na účet městského soudu manželka Milana Čermáka. Výše kauce nás popravdě zaskočila. Manželka mého klienta si na ni bude muset vypůjčit. Pokud soud nerozhodne jinak, můj klient by měl nejpozději do čtrnácti dnů opustit vazbu,“ prozradil Deníku Teryngel.

Rozhodování o přípustnosti složení kauce potvrdil tiskový mluvčí pražského Městského soudu Petr Kulawiak.

„Rozhodli jsme, že kauce je přípustná. Zatím však nemáme informaci o tom, že by stanovená částka dorazila na účet Městského soudu. Teprve poté, co obhajoba Milana Čermáka složí částku na účet soudu, budeme rozhodovat o jeho propuštění z vazby či o jeho ponechání ve vazbě. Od obhájce Milana Čermáka přišel fax, ve kterém stojí že částka byla již odeslána na účet ve dvou platbách,“ vysvětlil Kulawiak.

Údajný spolupachatel krádeže století

Podle policejního protokolu pomáhal jednapadesátiletý Milan Čermák Františku Procházkovi naplánovat krádež zhruba půl miliardy korun z trezoru firmy G4S. Hlavní aktér Procházka ihned po rekordní krádeži, která byla spáchána na začátku loňského prosince, beze stopy zmizel a policie po něm bezvýsledně pátrá.

Kriminalisté Milana Čermáka zadrželi v březnu letošního roku. Vyšetřovatel ho obvinil ze spolupachatelství. K tomuto závěru došel na základě pachových stop, nalezených v dodávce firmy G4S, která ukradenou sumu převážela.