Podle zjištění kriminalistů I. obvodu pražské policie podezřelí loni v březnu zahájili zlodějskou sérii, která podle dosavadního účtování čítá nejméně 21 vykradených domácností. Krádeží vloupáním se měli dopouštět především v metropoli, konkrétně na území Prahy 3, 4, 5, 6, 7 a 10; policejní detektivové ale nepochybují o tom, že udeřili také například v Benešově či v Hradci Králové.

Škoda, která vznikla odnesením kořisti a poničením vstupních dveří, se zatím vyšplhala k 1,2 milionu korun. Policisté ale předpokládají, že čísla to ještě nejsou konečná. Naznačily to i prohlídky jak v domácnostech zadržených, tak i v dalších nebytových prostorách.

Kriminalisté, kteří trestnou činnost zatím stále rozplétají, při nich našli celou řadu věcí pocházejících z trestné činnosti. Postupně byly podle Hulanových slov zatčeny čtyři osoby ve věku 19, 28, 45 a 48 let; dva starší podezřelí skončili ve vazbě. 

Stíhaní si vyslechli obvinění

Dobře známými figurami jsou ale pro policii všichni čtyři - a proto ve třech případech kriminalisté přizvali k zadržení zásahovou jednotku. Dotyční prý mají velice pestrou trestní minulost jak majetkového, tak i násilného charakteru. „Navíc bylo podezření, že některý z nich může být ozbrojen, což se následně nepotvrdilo," doplnil Hulan.

Vazebně stíhaní podezřelí vyslechli obvinění ze dvou trestných činů; z krádeže a porušování domovní svobody. Jiná je situace v případě dvou mladších, údajných kompliců.

„U dalších dvou zadržených nyní probíhá prověřování a zjišťování rozsahu jejich podílu na této majetkové trestné činnosti," poznamenal odpoledne Hulan.