Cizinec, který se u soudu usmíval do objektivů reportérů a navzdory přítomnosti tlumočnice se snažil mluvit česky, třebaže s naší mateřštinou vedl nerovný zápas, představil svou verzi tragédie: na ženu, která s ohledem na svůj věk a nemoc neměla šanci se mu ubránit, vztáhl ruku v afektu a pod vlivem alkoholu.

Pil panáky i pivo

Tragicky tak vyvrcholil rozchod s partnerkou, u níž v Praze bydlel. Souvislosti mezi svým činem a naplněnými přáními seniorky, která na svou dceru tlačila, aby mu dala kopačky, však popřel.

Podle své verze jen s tragickou nepřiměřeností reagoval na to, jak ho žena uvítala, když se pod vlivem alkoholu připotácel do bytu, který měl každým dnem opustit. Sám přiznává, že si dal asi osm panáků a pět piv. Policistům, kteří ho zatýkali dvě hodiny po činu, nadýchal 1,8 promile.

Na tom, že vztah ukončí, se s partnerkou po předchozích opakovaných rozchodech a následném usmiřování skutečně dohodli. Takhle se domluvili už několik dní před tím, než došlo k projednávané vraždě. Prý se však nejednalo o dramatického ani o okamžitý odchod.

Součástí domluvy totiž bylo, že v bytě zůstane až do konce měsíce, kdy měl v práci dostat výplatu. Ostatně i ve středu dcera oběti v roli svědkyně vypověděla, že hádky byly časté, ale k fyzickým konfliktům nedocházelo – a potvrdila, že za expartnerem, který je stíhán vazebně, chodí do věznice na návštěvy.

Oběť vnímala bolest

To, co se stalo, neplánoval; vše vzešlo z vývoje událostí, vysvětloval Mitkov okolnosti smrtícího útoku. Problém začal tím, že poseděl s kamarádem; popíjeli pivo a becherovku. Opilý se do bytu vrátil, když expřítelkyně byla v práci. A to, že napadl její matku, nebylo plánovanou odplatou, ale reakcí na to, jak na něho o 45 let starší žena vyrukovala: asi třikrát ho praštila holí do hlavy.

Státní zástupkyně Jana Murínová naopak hovoří o tom, že agresor těžce pohyblivou seniorku doslova ubil a ukopal. Nejprve ji praštil pěstí do obličeje, když seděla na posteli a opírala se o chodítko. Srazil ji tím na zem, kde ji bil a kopal hlava nehlava. Do obličeje, krku i hrudníku.

Když přestal, těžce zraněnou ženu zakryl dekou a byt opustil. O zajištění pomoci se nestaral. „Poškozená přitom byla při vědomí a vnímala bolest," zdůraznila žalobkyně Murínová souvislosti smrtícího skutku.

Sténání umírající seniorky sice zaslechla sousedka a přivolala pomoc, snažení záchranářů i lékařů v nemocnici už ale bylo marné. Krátce po převozu do nemocnice pacientka následkům zranění podlehla.

„Sám se divím"

Mitkov byl při popisování útoku podstatně mírnější. Přiznal, že ženu praštil do obličeje – a pak ji dal tři rány do břicha. Na otázku předsedy senátu Kamila Kydalky, jaké má tedy vysvětlení, že oběť utrpěla devastující zranění hlavy i trupu a měla také zlomenou páteř, obžalovaný jen pokrčil rameny: „Sám se divím…" Tvrdí, že v afektu a „moc opilý" udělal věc, které bude litovat po celý svůj život.

Odmítl také, že by ženu přikrýval. Hypoteticky by se tak v bytě mohl objevit ještě někdo další, kdo by v útoku pokračoval s podstatně větší razancí – to se ale nezdá pravděpodobné. Jednak těžko hledat někoho, kdo by měl k takovému počínání motiv, jednak se žena ze sousedství objevila v bytě téměř bezprostředně po jeho odchodu. A hlavně: šetření na místě neukázalo nic, co by svědčilo pro přítomnost dalšího útočníka.

Termíny hlavního líčení soudce Kydalka rozplánoval prozatím do čtvrtka. Pokud soud uzná obžalovaného vinným ve smyslu obžaloby, bude ve hře trest odnětí svobody v rozpětí od 15 do 20 let, případně i trest výjimečný.