Pachatele podrobně popsal, takže strážníci věděli, koho hledají. Podezřelého mladíka, který měl u sebe igelitovou tašku se dvěma spreji, se podařilo najít ve Starochodovské ulici. Následně dozorčí potvrdil, že nalezen byl skutečně správný muž.

Sprejery našla kamera 

Další dopadení pak přinesla noc na neděli. Krátce před půlnocí vyjíždělo hned několik hlídek strážníků z Prahy 3 do Radhošťské ulice – v reakci na oznámení, že tam na domy sprejují dva muži.

Na místě se už nepodařilo nikoho zastihnout, nicméně operátor kamerového systému se porozhlédl po okolí – a po několika minutách přilákal ve Vinohradské ulici jeho pozornost podezřelý mladík s kapucí na hlavě.

Zdroj: Policie ČR

Posprejovaná vzduchotechnika 

„Chvíli ho sledoval a vyplatilo se. Mladík totiž posprejoval vzduchotechniku metra," připomněl Čihák. Zanedlouho již mladý muž musel vysvětlovat své počínání jedené z hlídek – a posléze také policistům (v jejichž rukou skončili všichni dopadení jakožto podezřelí ze spáchání trestného činu). „Strážníkům se navíc podařilo zjistit, že nápisy na Vinohradské ulici nebyly jediné, které mladík vytvořil," poznamenal Čihák.

Dvojnásobný úlovek zaznamenali v neděli vpodvečer strážníci z Prahy 6 – a opět se tak stalo díky upozornění všímavého občana. Hlídku v Rooseveltově ulici v Bubenči oslovil kolemjdoucí muž s upozorněním, že v nedalekém parku dva mladíci sprejují na zeď.

Na místě strážníci skutečně zastihli dva muže se sprejem, kteří se ke stříkání na zeď přiznali. Ovšem s tím, že jsou přesvědčeni, že neudělali nic špatného: kamarád jim řekl, že tohle místo je úředně určeno jako legální plocha ke sprejování. Není tomu tak, a tak i tito tvůrci skončili v rukou policie.

Počet dopadených už táhne na stovkuPočet sprejerů, které pražští strážníci dopadli buď díky upozornění všímavých občanů, nebo odhalili při vlastní hlídkové činnosti, se od počátku roku přehoupl přes devět desítek. Počet lidí zadržených v metropoli pro podezření ze sprejerství hlídkami městské policie a následně předaných do rukou Policie ČR se od začátku roku vyšplhal již na 91. Převahu mezi dopadenými mají mladí muži; výjimkou nejsou ani cizinci.

Čtěte také: Sprejery dopadli přímo při činu