Eskorta dozorkyň přivedla Andreu H., jíž v době údajného mordu již bylo 18 let (a tedy již byla zletilá), a její dvě mladší kamarádky z výchovného ústavu, jejichž totožnost zákon velmi přísně chrání – před rokem totiž byla jedna z nich teprve 17letá, a druhá dokonce ještě o rok mladší.

Právě v souvislosti s tím, že se případem zabývá trestní senát řešící provinění mladistvých, se hlavní líčení koná s vyloučením veřejnosti; do jednací síně se tak vedle účastníků řízení, předvolaných svědků a znalců dostali pouze blízcí obžalovaných.

Zveřejněn může být až verdikt o případné vině a trestu (avšak i v případě odsouzení, a to i pravomocného, bez jakýchkoli podrobností identifikujících mladistvé pachatelky). Dokonce i obžalobu četla státní zástupkyně Jana Murínová za zavřenými dveřmi.

Krvavá rozepře

Je nicméně známo, že dívky se zpovídají nejen ze surového mordu, ale také z obecného ohrožení. Osoby na místě činu se totiž pokoušely vraždu maskovat založením požáru.

Dvaasedmdesáti­letého muže, na kterého dívky zřejmě měly kontakt prostřednictvím expřítele jedné z nich a v jehož bytě našly útočiště, když dvě mladistvé byly na útěku z pasťáku v Počátkách na Jihlavsku, dívky údajně během slovního konfliktu strhly na zem, kopaly do něj a mlátily ho čímkoli, co se jim namanulo do ruky, načež utrpěl vícečetné bodné rány zasazené do různých částí těla; smrtícím finále se pak stalo dušení polštářem.

Následoval útěk provázený pokusem o založení požáru: po zadržení se dívky kriminalistům přiznaly, že záměrně zapnuly plynový sporák, na který naházely hořlavé věci, připomněla loni na jaře Jana Rösslerová z ředitelství pražské policie.

Udaly se samy

Dopadnout podezřelé se pražským kriminalistům podařilo na počátku dubna v Litoměřicích. Třebaže v rámci pátrání předtím pražští detektivové nformovali, že dívky jsou zvyklé žít bez peněz na ulici, uprchlice, které se tam ukrývaly u železniční trati, překvapivě samy zavolaly na tísňovou linku.

Testy mohou být velmi rozdílnéV případě uznání viny by nejstarší z obžalovaných mohl hrozit trest v rozpětí 15 až 20 let odnětí svobody nebo i trest výjimečný. Osoby souzené jako mladistvé mohou dostat trest maximálně v polovině sazby – v tomto případě jim tedy hrozí maximálně deset let za mřížemi.

V justiční praxi ovšem i u čerstvě zletilých pachatelů, kdy o rozdílnosti použité sazby může rozhodovat pouhých pár měsíců věku, soudy často berou ohled na „věk blízký věku mladistvého". V případě prokázání viny by ovšem senát zohledňoval také konkrétní podíl jednotlivých obžalovaných na spáchání skutku.

Čtěte také: V kauze vraždy seniora v Letňanech rozhodl soud o vazbě