Zatímco v lednu Krajský soud v Praze vyměřil 46letému Miloši Kórovi 14 let za vraždu a jeho o tři a půl roku starší kamarád Pavol Temník dostal čtyři roky za neposkytnutí pomoci, nadržování a pokus o znásilnění umírající ženy, odvolací senát rozhodl o trestech v trvání 12 roků a 16 měsíců.

Kórovi vrchní soud změnil paragraf - místo za vraždu ho posílá za mříže pro těžké ublížení na zdraví s následkem smrti. „Je to hraniční případ," připustil předseda senátu Martin Zelenka - za takové situace se ale soud musí přiklonit k variantě, která je pro obžalovaného příznivější. In dubio pro reo - v pochybnostech ve prospěch obviněného, praví jedna z nejčastěji zmiňovaných právnických zásad.

V případě Temníka pak z konečného verdiktu vypadlo znásilnění oběti. Toho se prý obžalovaný nemohl dopustit, jestliže sexuální praktiky provozoval na již mrtvém těle… 

Tragédie v neobývaném domku u trati, příležitostně sloužícím jako útočiště osobám bez přístřeší, se stala loni 8. února během společného popíjení. K němu Kóra přizval ženu, s níž se náhodně seznámil na nádraží a kterou poté, co prodělala operaci mozku, začalo lákat bezdomovecké prostředí.

Žádná pomoc

V průběhu pitky došlo k hádce, při níž Kóra napadl Temníka dřevěnou násadou od vidlí. Útočil tak razantně, že ji o něj přerazil. S kusem dřeva v ruce pak opakovaně udeřil do hlavy také ženu.

„Na hlavu jsem nemířil," omlouval svůj čin Kóra. Křičící návštěvnici prý jen chtěl praštit, aby ji umlčel. Oběti ale způsobil vážná a silně krvácející zranění. Nezávaznější z nich, které žena bez poskytnutí pomoci nemohla přežít, bylo pohmoždění mozku.

Na přivolání pomoci ale nikdo nepomyslel. Oba muži společně přenesli tělo ženy do postele, kde zbitá žena vydechla naposledy; Temník ještě setřel krev z jejího obličeje i z podlahy - a také spálil zakrvácené šaty oběti.

Na místě pak zůstal ještě po Kórově odchodu; až do rána 9. února, kdy se podle zjištění soudů pokoušel o sexuální uspokojení. Následně zmizel i on. Tělo ženy, v té době figurující v policejních evidencích jako pohřešovaná, bylo náhodou objeveno až 6. dubna. Oba muže se pak podařilo dopadnout uprostřed léta v Kolíně.