Policejní komando mělo dům násilně otevřít a zajistit bezpečnost kriminalistů z protikorupční policie při nařízené domovní prohlídce. Kulka z legálně držené zbraně kalibru 9 mm vypálená skrz dveře zasáhla jednoho z policistů, ale díky neprůstřelné vestě mu nezpůsobila zranění vyžadující pracovní neschopnost.

Jasný videozáznam

Cizinec, který už byl v České republice postřelen jako oběť loupežného přepadení a do jehož domu se prý v minulosti pokoušeli vniknout zloději, jež ale zahnal zvuk alarmu, se hájí skutečně obavami o rodinu. Bránil prý bezpečnost svých nejbližších, přičemž neměl ponětí, že se do domu dobývají policisté. Viděl jen tmavé stíny míhající se v mlze.

To je podle předsedy odvolacího senátu Michala Holouška nesmysl. Videozáznam, který policisté při zákroku pořídili, prý jasně ukazuje, že svítilny na jejich zbraních policisty před domem osvětlovaly - a příslušníci komanda dávali hlasitě najevo, co jsou zač.

„Do okamžiku výstřelu zazněly nejméně čtyři výzvy policie; byl to křik, v jednom případě dokonce řev," konstatoval Hodoušek, podle jehož slov je z policejního videa zřejmé, že výzvy zazněly zcela zřetelně a dostatečně hlasitě.

„Obžalovaný by musel být hluchý a slepý," naznačil soudce, za jakých okolností by bylo možno Bojkovi věřit. Nad tím ale vrtí hlavou obhájce Josef Doucha - vyšetřovací pokus prováděný přímo na místě podle jeho slov jasně ukázal, že klient nemusel mít ponětí, kdo se do domu násilně dere. Měl za to, že jde o zločince.

Špatný paragraf

Nakonec soudce Hodoušek stejně musel dát za pravdu obžalovanému i jeho příbuzné – a dokonce rozhodl o zmírnění původního pětiletého trestu (loni v říjnu cizinci uloženého krajským soudem v Praze) na čtyři roky odnětí svobody. Může prý za to zpackaná práce krajského státního zastupitelství. To totiž přistoupilo na tvrzení obžalovaného, že nevěděl, na koho střílí, a nepodalo obžalobu pro pokus o vraždu policisty ve službě, ale po pokus o „obyčejnou" vraždu.

A neohradilo se ani proti skutkovým zjištěním krajského soudu, z nichž musí odvolací senát vycházet. Čili: cizinec vystřelil přes dveře, před kterými se nacházela skupina neznámých lidí, o kterých se domníval, že jsou to zloději.

Když takhle, pak ne zloději, ale lupiči, naznačil Holoušek. K této úvaze vedl vrchní soud fakt, že na pozemku u domu stálo auto. V tom případě by každému zloději muselo být jasné, že obyvatelé jsou doma - a pokud by se přece jen vydal krást, vniknout dovnitř by se snažil co nejtišeji. Za situace, kdy „zloději" vyráželi vstupní dveře beranidlem, až to dunělo celým domem, mohl obžalovaný předpokládat, že i uvnitř domu budou dotyční používat násilí.

„Jeho obrana ale byla předčasná," zdůraznil Hodoušek a připomněl, že Bojku střílel ve chvíli, kdy nevěděl, kdo se venku skutečně nachází. Zohlednění naznačených souvislostí nicméně stačí k dalšímu zmírnění trestu, již krajským soudem vyměřeným pod spodní hranicí sazby (pro vražedné jednání stanoví trestní zákoník rozpětí odnětí svobody na 10 - 18 let).

Kauza ale zřejmě ještě není u konce. „Počkáme na písemné odůvodnění - já tam ale vidím prostor pro dovolání," řekl Deníku advokát Doucha.

Kriminalisté prý hledali něco ukrytéhoObžalovaný stíhaný na střelbu na policistu dodnes nemá jasno, proč do jeho domu na sklonku roku 2013 přišlo policejní komando. Údajně domovní prohlídka souvisela s prověřováním podezření na korupční obsazování postů ve státním podniku Řízení letového provozu. S ním cizinec z Kosova neměl nic společného - znal se nicméně s jednou z prošetřovaných osob, který si prý u něj mohla něco schovat. Domovních prohlídek se tedy uskutečnilo více - ve všech ostatních případech kriminalisté ale normálně zazvonili.