Čtveřice vazebně stíhaných mužů a jejich tipař, který jako jediný z obžalovaných zůstává na svobodě, se před trestním senátem zpovídá ze zlodějského útoku na seniorku z Kladna, která řádění severočeských pachatelů jen šťastnou náhodou nezaplatila životem.

A následkem se podle obžaloby stala posttraumatická stresová porucha. Zmocněnec poškozené Tomáš Výborčík nyní po obžalovaných žádá pět milionů korun jako náhradu nemajetkové újmy.

Souzení muži nepopřeli, že loni 5. prosince večer 60letou ženu pod záminkou předstíraného zájmu o pronájem nemovitosti vylákali na schůzku a přiměli ji posadit se do jednoho ze dvou aut, jimiž do Kladna přijeli. Při jízdě směrem na Kamenné Žehrovice se ale z partnerů změnili v gaunery.

Dvě pistole u hlavy

Jeden z nich oběť nečekaně chytil zezadu pod krkem, další kumpáni jí přiložili k hlavě dvě pistole – tvrdí, že nešlo o skutečné zbraně, ale v jednom případě o dětskou hračku a ve druhém o stříkací pistolku na vodu – následně oběť spoutali a vyvlekli z auta do lesa poblíž Turyňského rybníka. Ženu, které navíc zalepili ústa páskou, aby nemohla volat o pomoc, a na hlavu jí natáhli kuklu, v lese posadili ke stromu, pevně ji přivázali a opustili.

V chladné prosincové noci zůstala oběť připoutaná ke stromu až do rána. Šťastnou náhodou se jí podařilo pomocí slin uvolnit pásku na ústech, takže ji pak čtvrt hodiny před šestou ranní uslyšela žena venčící psa. Ta okamžitě zajistila pomoc. Podchlazená seniorka byla přijata do nemocnice s tělesnou teplotou sníženou na 34,6 stupně.

Zatímco žena ve tmě a za mrazu bojovala v lese o život, čtveřice mužů se vydala j jejímu bytu. S jejími klíči a s jejími doklady, takže nebyl problém najít správnou adresu ani dostat se dovnitř. Podle údajů informátora pachatelé očekávali, že najdou balík peněz; asi milion. Taková suma ale v bytě nebyla; jen sedm tisícovek.

Kořistí se tak staly věci za desetitisíce – vlastně cokoli, so se namanulo: šperky, ale také třeba značkový pekáč, kompaktní fotoaparát, hodinky, kapesní nůž, několik kousků oblečení, a dokonce i přípravek na klouby. Tohle vše odnesla trojice mužů; čtvrtý z kumpánů hlídal venku.

Vidina lehkého nabytí peněz

„Byla to úplná blbost kvůli vidině lehkého nabytí peněz," prohlásil Vladimír Novotný, který společně s Františkem Kopenou má podle obžaloby na zločinu největší podíl – a oběma také hrozí také nejvyšší tresty. Za pokus o v úmyslu získat majetkový prospěch nebo ve snaze usnadnit jiný trestný čin může být ve hře až 20 let vězení, či dokonce i výjimečný trest. Ve shodě s dalšími obžalovanými se ale oba muži hájí tím, že přivodit smrt neměli v úmyslu.

Po vykradení bytu prý jeli do lesa ženu propustit – avšak nenašli ji tam. Měli prý za to, že se osvobodila sama nebo jí někdo pomohl. „Byl jsem si jist, že jsem našel ten strom – a opravdu jsem si myslel, že je pryč a že každou chvíli přijede policie," vysvětloval v jednací síni Kopena (který ženu přivazoval a následně ji prý šel i pustit), proč nehledal dál a považoval za rozumné co nejrychleji zmizet. „Nebyl úmysl jí ublížit; jen zabránit, aby nemohla volat policii," zdůraznil Kopena v jednací síni.

Odpověď měl i na otázku, zda se nebál, že by ho oběť mohla označit jako pachatele. „Byla tma – a já byl tak sjetej, že mi bylo úplně jedno, jestli mě pozná," vysvětloval, že byl silně ovlivněn pervitinem a připadal si jako superman.

Popis údajné osvobozenecké výpravy

Z jeho dalších slov nicméně vyplynulo, že si zřejmě musel dobře uvědomovat, co dělá: oběť prý usadil ke stromu pohodlně, vyhlédl takové místo, aby na ni nefoukal vítr – a při přivazování jejích nohou navíc vedl napnutý provaz k sousednímu stromu, aby o něj později zakopl a ženu tak snáze našel, až ji půjde pustit. Ani to prý ale k nalezení ženy nepomohlo.

„Běhal jsem tam jak šašek dobrejch deset minut a docela jsem ječel," přiblížil v jednací síni údajnou osvobozeneckou výpravu. Volal prý proto, aby se mu žena ozvala; tvrdí, že si není vědom toho, že by jí zalepoval ústa páskou. Slova o křiku však nejsou zrovna v souladu s tvrzením, že na nedalekém parkovišti stálo auto se zarosenými skly svědčícími o tom, že je někdo uvnitř, ani s výpovědí, že k lesu napodruhé musel pěšky – kvůli obavám, že by příjezd auta až k porostu mohl budit podezření…

Dvojice hlavních postav se s třemi spoluobžalovanými, kteří se různou formou měli zapojit jako pomocníci, znovu sejde v jednací síni až za sedm týdnů. Předseda senátu Ivo Zelinka odročil hlavní líčení na konec listopadu. Tehdy by také mohl padnout rozsudek.