„Ona mi několikrát řekla, že by chtěla zažít strach a vzrušení," nabízel opakovaně Smékal jako vysvětlení, proč se s obličejem zakrytým maskou vrhl na milenku odcházející do práce, spoutal ji, přelepil jí oči náplastí a zacpal uši – načež si počínal jako mučitel. Prý to mělo být překvapení; tvrdí, že se mu žena svěřila, že by záda zažila pocit znásilnění. „Říkala, že si představuje znásilnění dvěma chlapama," tvrdil.

Toho jí skutečně „dopřál" měrou vrchovatou. Sice obstaral všechno sám – řádil ale nejmíň za tři. Znásilňování, bití či třeba natahování igelitového pytlíku na hlavu musela žena snášet po šest hodin. Prosby, aby přestal, vyprovokovaly další výbuch násilí. Či nanejvýš útočníkovy snahy oběť omámit pomocí vodky říznuté rohypnolem. Smékal se hájil tím, že drsné praktiky při milování používal pár už v minulosti – a on chtěl tentokrát zajít dál, aby družce nabídl nový rozměr zážitku. Žena však rázně odmítla, že by něco podobného postupovala dobrovolně – natož aby to bylo jejím přáním! „Nesmysl," odmítla Smékalova tvrzení v dopise zaslaném soudu.

Brutální počínání, které si obžalovaný natáčel kamerou a oběť fotografoval, na ženě zanechalo následky dodnes. Trpí posttraumatickou stresovou poruchou. Přesto vrchní soud Smékalovi výrazně snížil trest. Původních 17,5 roku vyměřených v březnu královéhradeckým soudem je minulostí – a nově ho odvolací senát Martina Zelenky poslal za mříže na devět let. Uznal ho totiž vinným jen ze znásilnění a vydírání; pokus o vraždu v násilném jednání nespatřoval.

Ani po odpykání trestu ale Smékal nevyjde na svobodu. Protože je podle znalců sadistou, bude muset nastoupit do ústavu, aby se podrobil sexuologickému léčení. Termín jeho ukončení bude záviset na tom, jak se aktuální stav pacienta bude jevit lékařům. On sám závěry znalců odmítá. Sadistou prý rozhodně není, jakkoli ho brněnská psychiatrička Petra Sejbalová označila za přímo učebnicový případ. A ze svého pohledu není ani pachatelem zločinu, pro který byl odsouzen. „Nikdy jsem nikoho neznásilnil," prohlásil v jednací síni. S tím, že celý proces vnímá jako „nedorozumění". To ho nyní má stát nejen spoustu let svobody, ale také více než čtvrt milionu korun. Oběť má totiž podle verdiktu odškodnit částkou 264 762 Kč.