Stašková se u soudu vůbec neobjevila, své odvolání totiž stáhla a trest vyměřený Krajským soudem v Ústí nad Labem přijala. Verdikt je definitivní, možné je pouze dovolání k Nejvyššímu soudu.

Oba odsouzení zároveň musí společně zaplatit odškodné pozůstalým, a to včetně úroků. Otci Romanu Rokosovi náleží ze zákona suma 240 tisíc korun, sestře Soně částka 170 tisíc.

Dvojice připravila chlapce o život u Strážek na Ústecku. Jeho matka Stašková mu nejdříve vpravila injekční stříkačkou vzduch do žíly, poté ho dvakrát bodla nožem do hrudníku. Bez poskytnutí pomoci oba odvedli pětiletého Honzíka do auta. Tam v konečné fázi, kdy již chlapec umíral, ho Grepl udusil. Mrtvolu potom uložili do připraveného hrobu, odkud ji ale dvakrát vyndali a znovu uložili do svého auta.Důvodem vraždy byla s největší pravděpodobností pomsta otci Romanovi Rokosovi, kterému byl syn svěřen do péče.

Oba vrazi byli zadrženi v Nových Zlatníkách u Mostu mosteckou městskou policií při náhodné kontrole 28. prosince roku 2007 s mrtvolou chlapce v autě.
„K vraždě došlo zvláště surovým a trýznivým způsobem a ze zavrženíhodné pohnutky, z pomsty, na nezletilé osobě,“ uvedl v září předseda senátu Krajského soudu v Ústí nad Labem Ivan Elischer.

Stejným nožem, kterým vraždili, si později oba krájeli chleba. Stašková v září u soudu uvedla, že jí to vůbec nevadilo, jelikož byl nůž očištěný.

RADEK NOHL, RICHARD MOUCHA