„Padělky se do oběhu nedostaly," konstatoval Hanták. Skupina se podle jeho slov zaměřovala na výrobu falešných dvoutisícikorun a pětitisícovek – především ale chystala tisk dvacetieurovek a pětiseteurovek, jejichž dodávku si objednali odběratelé ze Slovenska. I tam je nyní stíháno několik lidí.

Na našem území byly zadrženy čtyři osoby, z nichž tři skončily ve vazbě – obvinění ale padlo celkem pět; jeden člověk už byl ve vazební věznici pro jinou trestnou činnost. Podezřelými stíhanými pro padělání a pozměňování peněz (dílem dokonané a dílem ve stadiu přípravy) a pro účast na organizované zločinecké skupině jsou lidé středního věku; je jim od 37 do 43 let.

V případě prokázání viny a odsouzení čtveřici Čechů a jednomu Slovákovi hrozí, že se na svobodu vrátí až jako podstatně starší – mohou být totiž ve hře velmi citelné tresty.

První vzorky zdařilých napodobenin peněz

Skupina byla připravena vyrábět velké množství padělků vysoké kvality – k tomu už ale nedošlo. Policisté udeřili ve chvíli, kdy měla shromážděno vše potřebné a vytvořila první vzorky zdařilých napodobenin peněz.

„K množství zamýšleného počtu padělků se v této fázi trestního řízení nebudeme vyjadřovat. Lze pouze říci, že se jedná o případ mimořádně velkého rozsahu," uzavřel Hanták s dodatkem, že vzhledem k probíhajícímu vyšetřování nebude k případu poskytovat žádné další informace a podrobnosti.