Ne pokaždé se ale provinilec kaje a přiznává chybu. Ba skoro by se mohlo zdát, že provinilý přístup se poslední dobou vytrácí. Naznačuje to i čerstvý případ z pondělní noci.

Hlídka městské policie si u konečné stanice tramvají Lehovec všimla bílého auta, kterému se moc nedařilo držet směr v jízdním pruhu. Kličkujícího řidiče proto v Chlumecké ulici zastavila - a leccos napověděla už kontrola dokladů: řidič, z něhož byl cítit alkohol, měl problémy s výslovností. Následovala jasná otázka: pil jste? Stejně jednoznačná byla i odpověď: nikoliv.

Výsledek dechové zkoušky ale hovořil zcela jinou řečí; na displeji se objevila hodnota 1,95 promile. Na vyhodnocení testu však už šofér neměl chuť čekat. Sotva foukl do přístroje, pakoval se pryč. Nasedl do auta a zastrčil klíč do zapalování. Na výzvy nereagoval; zjevně mínil odjet. Neuspěl, připomněla Irena Seifertová z centrály pražských strážníků.

„Ve chvíli, kdy chtěl muž nastartovat, strážníci mu v tom za pomoci donucovacích prostředků zabránili. Protože se aktivně bránil a snažil se strážníkům vytrhnout, museli ho strážníci z vozidla vytáhnout," konstatovala Seifertová. Zasáhnout bylo třeba s takovou vehemencí, až se strážník i s řidičem svalili na zem. Pak se muž uklidnil. Kvůli silné opilosti za volantem je ale podezřelý z ohrožení pod vlivem návykové látky.

Řidička málem narazila do hlídkového vozu

Ještě podstatně víc nadýchala žena, kterou o čtvrt hodiny dříve zastavila jiná hlídka v centru metropole. V ulici Skořepka nebylo možno přehlédnout stříbrný vůz krkolomně vyjíždějící z řady zaparkovaných aut. Couvající řidička taktak že nenarazila do hlídkového vozu!

Když pak vyjela směrem k ulici Na Perštýně, strážníci ji chtěli zastavit; blikající majáky i červený nápis Stop ale zůstaly bez odezvy. Nakonec žena zastavila v Bartolomějské, kam dojela v protisměru. Hned první dojem byl jasný: má upito. Dechová zkouška to výsledkem 2,48 promile jen potvrdila.

„Výsledek by byl pravděpodobně pozitivní"

Mezi hříšníky se ale najdou i ti, kteří na rovinu řeknou, jak se věci mají. Jako 20letý mladík zastavený ve Vršovicích. Ten na dotaz, zda je ochoten absolvovat zkoušku na drogy, prohlásil jednoznačně: „Testu bych se nerad podrobil, protože výsledek by byl pravděpodobně pozitivní." To samé si ostatně mysleli i strážníci, kteří za podivně kličkujícím autem jeli z Bohdalecké až do ulice U Slavie.

Napovídal tomu nejen způsob jízdy, ale i stav řidiče. Měl viditelně rozšířené zorničky; navíc hovořil zmateně, nesouvisle a se špatnou srozumitelností. A ještě něco: při předkládání dokladů mu vypadl na zem prázdný obal od injekční stříkačky! Oboustranné předpoklady se naplnily: test na návykové látky odhalil přítomnost amfetaminu.

Stejný výsledek přinesl v centru metropole i test cizince za volantem auta, které neušlo pozornosti kvůli tomu, že se u Jiráskova náměstí otáčelo do jednosměrky. Při kontrole se pak řidič choval velmi nervózně a roztěkaně.