Ve Vršovicích byla hlídka volána do Smolenské ulice: prý tam dva lidé stříkají sprejem po lavičkách. Počmárané lavičky strážníci skutečně našli, stejně jako posprejované tři kameny a zeď – ovšem autoři nikde. Záhy se však objevili.

„Když strážníci prováděli kontrolu okolí, přišli k nim muž se ženou a rovnou se přiznali, že kresby jsou jejich dílem. Dodali ještě, že díky nim je teď místo daleko hezčí," poznamenala Seifertová.

Třicetileté ženě a o dva roky staršímu muži se dostalo vysvětlení, že vnímání krásy je věc názoru – ovšem pro podezření z trestného činu jsou kritéria poměrně jasná.

Lov strážníků z Prahy 1

Příklad sprejerství v Praze 1.Díky spolupráci pozorného muže, který si všiml čmáralů a po telefonu navigoval strážníky za odcházející skupinou, se podařil úspěšný lov i strážníkům z Prahy 1. „Tentokrát se pachatelé „zvěčňovali" na vrata domu v Havelské ulici," uvedla Seifertová.

Oznamovatel pak pomohl i s určením konkrétních podezřelých – 35letého muže a 16letého mladíka. Právě oni prý nápisy vytvářeli – zatímco jejich společníci „pouze" na vrata koukali a dění si fotili mobilem.

Čtěte také: Sprejeři zničili další fasádu, městům na Berounsku dochází trpělivost