Ve chvíli, kdy dotyčný vezl francouzsky hovořící skupinku od hotelu na Hrad – a jedna z pasažérek si na zadním sedadle jeho auta zapomněla kabelku. „Taxikář ji doslova „zatloukl" - ne ale na dlouho," konstatoval Hulan.

Kabelka s penězi, platebními kartami a doklady představovala ztrátu vyčíslenou na osm tisíc eur – a tak není divu, že se ji majitelka snažila získat zpět. Obrátila se na manažera hotelu, který přivolal strážníky – a ti se hned začali komunikovat s taxikářským dispečinkem. Získali údaje o řidiči včetně telefonního kontaktu; volali mu už ale policisté z pohotovostní motorizované jednotky. Zdálo se však, že marně.

Ke krádeži se nakonec přidal

„Taxikář byl tou dobou už mimo hlavní město. Nicméně i tak ho vyzvali, aby se vrátil zpět k hotelu, čemuž řidič vyhověl," konstatoval Hulan. Na dotazy týkající se nadité kabelky ale taxikář odpovídal odmítavě. Nic prý v autě nenašel – a dokonce trval na tom, že ani nevezl žádné Francouze.

Opět ale nastoupili strážníci, kteří ho pomohli usvědčit ze lži: příslušníci taxi týmu provedli revizi taxametru – a bylo jasno: poslední jízdou byla cesta právě od daného hotelu na Pražský hrad. Policisté pak přidali i další indicie, takže taxikář nakonec zapírat přestal. Kápl božskou a ke krádeži se přiznal.

Za mřížemi až na dva roky

Stejně jako k tomu, že poté, co mu policisté zavolali, kabelku schoval v kanálové vpusti na poli poblíž Mníšku pod Brdy. Na místě, k němuž uniformy následně dovedl, se skutečně našlo kompletní zavazadlo. I s celým obsahem.

To, že nakonec přišel k rozumu, může posloužit jako polehčující okolnost – trestnímu stíhání se ale nepoctivec za volantem taxislužby nevyhne. Vyslechl obvinění ze zatajení věci a z neoprávněného opatření platebního prostředku. Pokud bude odsouzen, mohl by skončit za mřížemi až na dva roky.