Médiím to sdělil mluvčí SZ Jan Žáček. V Praze 9 vládne koalice ODS a TOP 09.

Zastupitelé Prahy 9 v červnu rozdělili původně území na tři obvody. Rozdíl v počtu hlasů na získání jednoho mandátu mezi obvody ale překročil soudem povolenou hranici 12 procent – ve druhém volebním obvodu připadalo na jeden mandát 906 voličů, zatímco v prvním 1240 voličů. Zastupitelé proto následně velikost obvodů upravili.

To však SZ nestačí, neboť druhý obvod je prý pospojován z území, která spolu logicky nesouvisí. „V tomto obvodu má být navíc obsazováno pouze devět mandátů, což zvyšuje přirozený práh pro získání křesla v zastupitelstvu až nad Ústavním soudem dovolených 10 procent hlasů," uvedla místopředsedkyně SZ v Praze 9 Jana Drápalová.

Účelová manipulace?

U soudu tak chce strana dosáhnout, aby rozdělení bylo zrušeno. „Nejspravedlivější je vytvoření pouze jediného obvodu. Zákon sice dělbu připouští, nesmí ale jít o účelový zásah do proporcionality volebního systému. Na Praze 9 se zjevně jedná o účelovou manipulaci s volebními obvody," uvedl předseda SZ v Praze 9 Jan Trnka.

Pražská SZ se na soud obrátila již v roce 2010 v souvislosti s volbami do zastupitelstva hlavního města. Tehdy vládnoucí ODS pod vedením exprimátora Pavla Béma rozdělila Prahu na sedm obvodů. Podle SZ to bylo účelové a zvýšilo počet nutných hlasů pro získání mandátu z pěti na šest procent. Soud výsledek voleb nezrušil.