To nejpozoruhodnější se však aktuálně neodehrává v jednací síni, kde pokračuje dokazování poté, co obžalovaní s jedinou výjimkou spolupracující obviněné Ivany Salačové ze stavební firmy FISA odmítli jakoukoli vinu, ale mimo ni. Kriminalisté z protikorupční policie v řešení kauzy pokračují stíháním firem, které měly být do případu zapleteny. Zdá se, že tahle trestní věc nečekaně bobtná a bytní – byť v jednací síni o tom nepadlo ani slovo. O to rušnější jsou ale debaty na chodbách v přestávkách v jednání.

Největší „senzací" se stalo obvinění Metrostavu, největší české stavební společnosti. Překvapení to bylo jak pro veřejnost, tak pro vedení firmy. Ta podle svého mluvčího Františka Poláka nemá s kauzou spojovanou s Rathovým jménem cokoli společného. „Naše společnost se bude bránit všemi dostupnými prostředky," zdůraznil Polák. Do dalších komentářů se zatím pouštět nehodlá.

Obvinění se ale v tomto případě zřejmě netýká ani buštěhradského zámku, ani hostivického gymnázia, tím méně pak zdravotnického vybavení pro nemocnice. Nejspíš vůbec nesouvisí s tím, co je předmětem aktuálního soudního projednávání, ale s dalším údajným trestným činem, z jehož spáchání je podezřelá skupila lidí včetně Ratha. Vrchní státní zastupitelství v Praze zveřejnilo na svém webu tiskovou zprávu, že nová kauza se týká devíti osob a osmi firem (zákon totiž nově stanoví i trestní odpovědnost právnických osob). Stíhání je vedeno pro přijetí úplatku, podplácení, sjednání výhody při zadání veřejné zakázky a poškození finančních zájmů Evropské unie. To by nasvědčovalo podezřením z manipulací s dalšími zakázkami placenými z dotací. Trestná činnost se měla v převážné většině odehrávat na území Středočeského kraje. Uvádí to alespoň sdělení Vrchního státního zastupitelství v Praze, odvolávající se na výsledky šetření Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality. Případ ale nedozoruje krajské státní zastupitelství, nýbrž žalobci z vrchního, a to vzhledem k předpokládané výši škody.

Informace netuší ani obhájce

Nové obvinění se týká i firem, jejichž manažeři figurují mezi obžalovanými v Rathově kauze a již souzených osob. Salačová bez dalších podrobností potvrdila, že je dostala i její společnosti FISA, nyní přejmenovaná na JIPE. Oč přesně jde, přitom prý zatím netuší ani Rathův obhájce Roman Jelínek. Má pouze informaci, že policie obvinění sepsala a odeslala. Advokát ale ještě usnesení oficiálně neobdržel, a tudíž neví, co je jeho obsahem. Od kolegů, se kterými se potkává v jednací síni a kteří už je dostali, ale ví, že by se mělo týkat dalších čtyř veřejných zakázek. Mezi vytýkanými skutky zřejmě má být i organizování zakázky na dodávku nových vozů pro středočeské záchranáře; další tři případy podle všeho souvisejí s výstavbou pavilonů ve středočeských nemocnicích. Firmy, které mají být do případu zapleteny, jsou jednak stavební společnosti, jednak administrátoři veřejných zakázek. Na stopu příprav údajných machinací velkého rozsahu měly kriminalisty přivést zejména odposlechy již souzených aktérů případu.

Také soudní projednávání aktuální kauzy ještě bude na dlouho. Předseda senátu Robert Pacovský prozatím rozplánoval hlavní líčení do února. Lze ale předpokládat, že poslední vývoj zkomplikuje Rathovi možnou cestu na svobodu. Exhejtman a exposlanec, který je ve vazbě už rok a čtvrt, podal v minulém týdnu již čtvrtou žádost o propuštění. Tu Pacovského senát zamítl s poukazem na obavy, že ze strachu před vysokým trestem (v případě uznání viny nabízí trestní zákoník odnětí svobody v rozpětí od pěti do dvanácti let) by Rath mohl uprchnout nebo by se skrýval. Rath to odmítá; chtěl by se prý jen starat o nemocného otce, podílet se na výchově svých synů a nastoupit do ordinace své manželky jako doktor.

Proti zamítavému verdiktu podal stížnost, o které v příštích týdnech bude v neveřejném zasedání rozhodovat Vrchní soud v Praze. Nové obvinění nicméně Rathovy naděje zřejmě přibližuje k nule. Poté, co byla nedávno propuštěna z vazby bývalá ředitelka kladenské nemocnice Kateřina Pancová, která v cele strávila více než 16 měsíců, zůstávají za mřížemi už jen Rath a partner Pancové, exposlanec a někdejší šéf středočeské pobočky Všeobecné zdravotní pojišťovny Petr Kott. Právě Kott s Pancovou měli být podle být podle státního zástupce Petra Jiráta hlavními hybateli kauzy; žalobce ale trvá na tom, že vše činili s Rathovým vědomím a s tehdejším hejtmanem se také dělili o úplatky. Kott a Pancová by zřejmě měli figurovat mezi obviněnými i v nové kauze, stejně jako patrně i další z obžalovaných Lucia Novanská.