Jedna část domu patří magistrátu, druhá je ve vlastnictví státu. Také v jejím případě se ovšem jedná se převedení do majetku Prahy. Policisty večer přivolali právě lidé z Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových. Podle Hulanových slov byl vchod zabarikádovaný a lidé uvnitř odmítali s kýmkoli komunikovat. Na výzvy zástupců vlastníka a policie nakonec reagovalo asi deset z nich: odešli. Kolem půlnoci pak dovnitř vnikli policisté. 

Squatteři na střeše vily Milada.
Squatteři neuspěli, NSS druhou stížnost na zásah v Miladě zamítl

„Zajistili jsme celkem 27 osob pro podezření z přestupků proti majetku a neuposlechnutí výzvy úřední osoby. Všechny jsme předvedli na služebnu. Zde bylo jejich protiprávní jednání zadokumentováno – a v co nejkratší možné době byli předvedení propuštěni," uvedl Hulan. Doplnil, že na střeše policisté v noci nezasahovali: ohrozilo by to zdraví i životy jak lidí, kteří se tam zdržovali, tak policistů.

Skupina se prezentovala jako Kolektiv Obsaď a žij!

Tři hodiny po půlnoci proto policie akci ukončila, v uzavřených ulicích v okolí obsazeného domu obnovila běžný provoz – a nemovitost pouze společně se strážníky hlídala, aby tam nepřicházeli další lidé. Akce, která se chystala na dopoledne, pak už nebyla potřebná. O sedmé ranní všichni lidé slezli ze střechy – a obsazený objekt sami opustili i. Také oni jsou podezřelí z přestupků; policisté si proto zapsali jejich osobní údaje.

Skupina, která se prezentovala jako Kolektiv Obsaď a žij!, prosazovala svými transparenty a prohlášeními ideu, že bydlení je právo, nikoli prostředek ke generování zisků – přičemž svým činem prý chtěla reagovat na státem přehlíženou „krizi bydlení", neposkytující dostatečné příležitosti sociálně slabým skupinám. Odmítá také změny, které by měly nastat v protiprávně obsazeném objektu v Jeseniově ulici na Žižkově známém jako Autonomní sociální centrum Klinika. V tamějším dlouhodobě opuštěném areálu někdejší polikliniky chce Správa železniční dopravní cesty vybudovat kanceláře. To aktivisté odmítají s argumentem, že jejich činnost je prospěšnější.

Klinika na pražském Žižkově. Ilustrační foto
Správa železnice převzala budovu, kterou obývá Klinika