Společnost Saparia se žalobou domáhala vyloučení nemovitostí v katastrálním území Písnice z konkurzní podstaty Masospolu. Poukazovala na to, že Masospol v roce 1999 nemovitosti prodal Saparii za 300 milionů korun. Později však Masospol skončil v konkurzu a správce od kupní smlouvy odstoupil a nechal nemovitosti zapsat do soupisu konkurzní podstaty.

Vrchní soud považoval kupní cenu za uhrazenou

Vrchní soud v Praze Saparii vyhověl a sporné nemovitosti ze soupisu vyloučil. Kupní cenu považoval za zcela uhrazenou, od smlouvy tak podle něj nebylo možné odstoupit. Zároveň vrchní soud poukázal na zápis vlastnického práva v katastru nemovitostí.

Z odůvodnění však podle ústavních soudců nevyplývá, na jakých důkazech vrchní soud svůj závěr založil. „Vkladová doložka, kterou je předmětná kupní smlouva opatřena, se týká zcela zjevně pouze části převáděných nemovitostí," stojí v nálezu.

Případ se vrací zpět do Prahy 

Není tak možné jen z textu kupní smlouvy usuzovat, že ke dni prohlášení konkursu na Masospol bylo řádně převedeno vlastnické právo ke všem sporným nemovitostem.

Skutková zjištění jsou podle ÚS v extrémním rozporu s provedenými důkazy, což je porušením práva na spravedlivý proces. „Věc se nyní vrací k Vrchnímu soudu v Praze, který bude v dalším řízení při svém rozhodování vázán právním názorem ÚS, vysloveným v tomto nálezu," uvedla mluvčí ÚS Miroslava Sedláčková.

Čtěte také: Restaurace v tržnici SAPA nelegálně zabíjela kachny