Státní zástupce Petr Jirát již závěrečnou řeč pronesl. Pro exhejtmana požaduje nejméně devět let vězení a propadnutí veškerého majetku.

Na konci května se Rath po intermezzu se zastupováním-nezastupováním strýcem předsedy senátu Roberta Pacovského Michalem Pacovským ocitl bez advokáta – a soud mu jako obhájkyni přidělil z moci úřední Marcelu Ondřejovou. Ta již soudu opakovaně sdělila, že na přípravu potřebuje víc času, a požádala o další odročení jednání.

Podle Rathových slov dokonce naznačila, že uvažuje o odstoupení z obhajoby, pokud jí soud nevyhoví. Třebaže studovat spis do budovy soudu dochází velmi pilně, během června se jí podařilo přičíst jen asi třetinu všech písemností.

Ve věci nepřipravenosti obhájkyně lze očekávat brzké rozhodnutí. Za daných okolností se však Pacovského senátu zřejmě nenabízí jiná varianta než přistoupit na pokračování hlavního líčení až pozdějším termínu – a to nejspíš až po prázdninách. Jakýkoli jiný postup by totiž zřejmě roztočil kolotoč podání a stížností argumentujících porušením práva na obhajobu – a tím pádem i ústavou garantovaného práva na spravedlivý proces.

Spolupráce s dřívějšími obhájci

O tom, že by se vrátil ke svým dřívějším obhájcům – Adamu Černému a Romanu Jelínkovi, kteří ho v minulosti hájili na základě plné moci – prý Rath neuvažuje. Nadále s nimi ale spolupracuje; oba advokáti ho zastupují v další a ještě rozsáhlejší větvi údajné korupční kauzy, která je nyní ve fázi přípravného řízení.

Aktuální případ středočeský krajský soud projednává od počátku předloňského srpna. Devět z jedenácti obžalovaných vyslechlo nepravomocný verdikt již v dubnu – padly tresty od podmínek po 7,5 roku vězení. Ostře sledovaný proces provází celá řada jindy nikoli běžných úkonů.

Rath například opakovaně neuspěl s námitkami vůči podjatosti soudce Pacovského, trestního senátu, jemuž předsedá, i celému soudu. Justiční orgány ale daly za pravdu například námitce, že v závěru pobytu obžalovaného ve vazbě ho soud držel za mřížemi neprávem; soud také pochybil, když umožnil novinářům pořídit fotografie spisu s nezakrytými osobními údaji obžalovaných.

Čtěte také: Nestíhám, hlásí Rathova obhájkyně. Chce více času