Kauzou se městský soud zabývá podruhé. V únoru 2015 advokáty obžaloby zprostil a postoupil případ městské části do přestupkového řízení. Nejvyšší soud ale vyhověl dovolání Nejvyššího státního zastupitelství a případ vrátil. Pytloun se poté několikrát snažil nařídit termín veřejného zasedání. Naposledy letos v dubnu, kdy se ale Hnilicová omluvila kvůli psychickým problémům.

David Rath.
Nejvyšší soud se začal zabývat Rathovými odposlechy

Manželé se nedostaví ani k příštímu zasedání 

Ve čtvrtek se k veřejnému zasedání nedostavila ani Hnilicová, ani její manžel. Podle advokátů má Hnilicová stále psychické problémy, protože ji a její rodině prý lidé vyhrožují. "Kdykoliv se blíží to jednání, ona se prostě úplně sesype," řekl dnes soudu obhájce ženy. Hnilica je zase podle advokáta v nemocnici. Oba obžalovaní na své účasti u jednání trvají.

Pytloun ve čtvrtek obhájcům řekl, že pokud se manželé k příštímu zasedání opět nedostaví, je možné, že se bude konat bez nich. Hnilicová bude muset navíc doložit potvrzení od lékaře, že není schopná se jednání účastnit.

Soudní přelíčení. Ilustrační foto.
Soud: Námitka o podjatosti Králové v kauze trafik je předčasná

Advokáti dle obžaloby znemožnili nájemníkům vytápění bytu

Spory manželů Hnilicových a jejich nájemníků Dany a Jana Lukešových se táhly roky. Podle obžaloby advokáti společným jednáním od června 2009 do dubna 2012 nájemníkům v Lopatecké ulici postupně znemožnili vytápění bytu, koupání, dodržování hygienických potřeb či praní prádla.

Obžaloba mimo jiné uváděla, že Hnilicovi vzali Lukešovým z bytu vnější okna s tím, že je opraví a natřou, a několik let je i přes opakované urgence nevrátili. Chtěli tak prý dosáhnout toho, aby se rodina vystěhovala. Obvodní soud manželům původně uložil podmínky, které odvolací soud zrušil.

Pavel Hric. Ilustrační foto.
Šest let vězení v kauze Lidových domků soud potvrdil

Pytloun plánuje na konec července výslech znalců, které navrhla obhajoba. Jejich znalecké posudky prý dokládají, že Lukešovi v letech 2009 až 2012 odebírali vodu i plyn, z čehož podle obhájců vyplývá, že jim Hnilicovi přívody neodpojili. Znalecké posudky předložili obhájci den a půl před dnešním zasedáním, soud proto znalce nestihl předvolat.