Incident se odehrál loni v květnu okolo poledne. Třiasedmdesátiletý důchodce podle spisu po hádce se svým sousedem vzal svou legálně drženou zbraň, namířil ji čtyřiačtyřicetiletému muži na hlavu a minimálně dvakrát vystřelil. Soused v obraně zkřížil ruce před obličejem, jedna střela ho zasáhla do ucha, druhá do předloktí. Matula pak muže podle obžaloby se zbraní v ruce pronásledoval přes dva pozemky. Když muž vyběhl na ulici, vrátil se útočník do své chatky, kde ho zadrželi policisté.

Čtěte také: KRIMI MIX: Naštvaná mladá dáma počmárala zeď ubytovny

Začalo to pokáceným stromem

Matula čin nepopírá, odmítl však, že by chtěl muže zabít. Spory prý sousedé měli od roku 2011, kdy Matulův syn porazil strom na pozemku napadeného muže, hádali se také kvůli společnému plotu. V den incidentu Matula na svém pozemku sekal trávu, soused za ním prý přišel a začal mu vyhrožovat.

„Chtěl jsem, aby to byl varovný výstřel, ale jak jsem byl roztřesený, tak ty výstřely vyšly dřív," řekl Matula soudu. Dodal, že viděl v sousedově ruce něco lesklého. Dříve u rekonstrukce činu uvedl, že šlo o nůž. Na místě činu se nůž skutečně našel, typem však podle soudkyně Silvie Slepičkové odpovídal spíš dalším nožům v Matulově chatce.

Čtěte také: Prchající řidič rozbil čtyři auta, jiný neuspěl s dvacetitisícovým úplatkem

Napadený požaduje 11 milionů

Postřelený muž u soudu potvrdil, že s Matulou spory měl, někdy se prý hádali. Řekl, že před střelbou nastupoval do auta a vzpomněl si, že musí jít zavřít poklop od studny. V ruce měl prý pouze telefon. Když muž potkal Matulu, zeptal se ho prý, kdy bude stavět plot. „Najednou jsem viděl, jak se ke mně blíží, a potom třesk a rána," vypověděl u soudu. Nůž, který se na místě našel, prý nikdy neviděl.

Napadený muž požaduje jako náhradu škody 11 milionů korun. Kromě milionu jako náhrady ušlého zisku v podnikání chce čtyři miliony za psychické útrapy a stejnou částku jako bolestné. S rukou prý nemůže dodnes správně hýbat, byl už na několika operacích. „Zatím jsem v polovině, další operace mě čekají v létě," řekl v pátek soudu.