Halbichova žaloba, kterou loni už podruhé zamítl obvodní soud, směřuje jednak proti ČSSD, jednak proti společnosti Alba, které postoupil svou pohledávku vůči straně jeho někdejší kolega Zdeněk Altner. Problém je v tom, že Zeman jako lídr strany podepsal v roce 1997 mandátní smlouvu pouze s Altnerem a ostatní dva právníci k ní přistoupili až následně. Podle nepravomocného rozsudku tak Halbichovi z této smlouvy nemohla plynout žádná práva.

Václav Halbich.
Odvolací soud projedná nárok právníka Halbicha na odměnu od ČSSD

Altner byl smluvní partner

Za své služby, jejichž poskytnutí strana nezpochybňuje, nedostali Halbich ani Hájek zaplaceno. Zeman loni u obvodního soudu z pozice svědka vypověděl, že pro něj byl jediným smluvním partnerem Altner. Halbich to posléze označil za lež. Právník Fuchs byl dnes v hodnocení zdrženlivější, uvedl ale, že Zeman si protiřečil a že obvodní soud "jeho výpověď poněkud přecenil".
Fuchs poukázal na to, že ČSSD ještě za Zemanova vedení složila peníze pro právníky do soudní úschovy, protože podle strany nebylo zřejmé, komu je má vyplatit. "Proč by skládali peníze do úschovy? To by nemělo žádnou logiku - pokud by platilo, že jediným partnerem je pro mě Altner, uhradím fakturu jen tomuto jedinému partnerovi. Nasvědčuje to tomu, že ČSSD byla již v té době přesvědčena, že Altnerovi náleží jen jedna třetina," řekl Fuchs odvolacímu senátu pražského městského soudu.

Advokát Zdeněk Altner
ČSSD nabídla Altnerovým dědicům mimosoudní vyrovnání. Nejstarší syn odmítl

Mětský soud jednání odročil 

Z důkazů provedených při předchozích jednáních navíc podle Fuchse vyplynulo, že obě dohody - jak mandátní smlouva s Altnerem, tak smlouva o přistoupení s Halbichem a Hájkem - byly na sekretariátu strany podepisovány současně. "Lze dovozovat, že ČSSD od počátku věděla, že budou přibráni další kolegové a kteří to budou," poznamenal.
Při dnešním odvolacím zasedání vyšlo najevo, že obvodní soud uložil bývalému notáři Halbichovi nahradit žalovaným na nákladech řízení částku přesahující dva miliony korun. Podle Fuchse je to necitlivé a požádal odvolací senát, aby i toto rozhodnutí změnil. Městský soud poté odročil další jednání na neurčito.

Advokát Zdeněk Altner
Altner: ČSSD se nákupem pohledávky za mnou vysmívá právu

Justice se Halbichovou žalobou zabývá od roku 2003. Původně ji zamítla, muže se ale zastal Ústavní soud. Altner i Hájek už nežijí, Altner ale na sociálních demokratech dokázal před smrtí soudně vymoci 338 milionů korun za právní služby.