„Obecně mohu říct, že po novele trestního řádu má soud i při vážných nedostatcích přípravného řízení jen zcela omezenou možnost věc vrátit do přípravného řízení," sdělila ČTK Čeplová. Podle ní tak soud zpravidla učiní kvůli závažným procesním pochybením, které nemůže sám napravit.

Ilustrační foto.
Korupční kauza kolem podnikatele Čadka a pošty míří před soud

Vrchní státní zastupitelství poslalo žalobu k soudu v květnu

Stát se to může také v případech, kdy věc není řádně objasněna a doplňování důkazů by značně proces před soudem protáhlo či jinak ztížilo. „Pokud jde o ten posledně jmenovaný důvod, tak prakticky v úvahu nepřichází, neboť soud dle trestního řádu má vždy možnost, aniž by věc vracel, nařídit státnímu zástupci, aby chybějící důkazy doplnil," uvedla Čeplová.
Pražské vrchní státní zastupitelství poslalo k soudu obžalobu letos v květnu. Případ má dvě části. Čadek byl nejprve obviněn z korupce a později také z podvodu, za který mu hrozí až deset let vězení. V korupčním případu s ním figuruje také Kamil Choc, který má kvůli policejnímu vyšetřování pozastavené členství v ČSSD.

Ilustrační foto
Korupční kauzu kolem pošty začne soud řešit v polovině května

Policisté tehdy obvinili i Choce 

Kauza vypukla v létě 2015. Policie Čadka obvinila z korupce poté, co tvrdil, že po něm Choc chtěl třímilionový úplatek za urovnání sporu s poštou. V médiích se objevovaly informace, že milion měl jít straně a dva miliony ministrovi vnitra Milanu Chovancovi (ČSSD). Vyšetřování ale neprokázalo, že Chovanec v případu figuroval. Případem se předloni zabývala i Bezpečnostní rada státu. Policisté tehdy obvinili i Choce.
Žalobci případ po několika týdnech poslali k soudu ve zkráceném přípravném řízení a navrhli potrestání obou aktérů kauzy za nepřímé úplatkářství. Za tento čin hrozí až dva roky vězení tomu, kdo úplatek poskytne, nabídne nebo slíbí, a až tři roky vězení tomu, kdo úplatek žádá či přijme. Soudy ale zkrácené přípravné řízení zamítly.

Pošta. Ilustrační foto.
KRÁTCE: Radnice jednala o problémech s ředitelem České pošty

Čadek v minulosti vinu odmítl 

Vloni byl Čadek obviněn také z podvodu. Podal totiž na Českou poštu trestní oznámení a kvůli obchodnímu sporu po ní požadoval 27 milionů korun. Podle detektivů si ale důkazy o nároku na peníze vymyslel a falšoval i klíčové e-maily. Policie vyšetřování obou případů spojila.
Čadek v minulosti v médiích vinu opakovaně odmítl. Na poštách prodával šicí boxy nebo drobné hračky a sortiment chtěl rozšířit. Tvrdil, že kvůli tomu nakoupil zboží za 20 milionů korun, ale pošta od obchodu upustila, a zkrachoval.

Ilustrační foto
Policie navrhla obžalovat 2 lidi a firmu z podplácení pošty

Podle pošty nabízel Čadek prodej dárkových poukázek, což ale jevilo známky loterie, ke které neměl podnikatel oprávnění, a i proto ze zakázky sešlo. Pošta v minulosti uvedla, že smlouvu na takový sortiment s Čadkem nikdy neuzavřela.