Balvína, Koriandra a Hnilicu v dubnu nepravomocně zprostil obžaloby Obvodní soud pro Prahu 2. Podle soudkyně Hany Chaloupkové chyběly důkazy, že se trestný čin skutečně stal.

Duhan si obálku vzal, pak vše ohlásil

Podle obžaloby se Balvín nejprve setkal s podnikatelem Hnilicou, který se o zámek zajímal. Hnilica dal bývalému ministrovi údajně 250 tisíc korun. Ten pak peníze podle žalobců předal Koliandrovi, který si polovinu nechal a druhou půlku donesl tehdejšímu řediteli Duhanovi, jako „zálohu na chystaný prodej zámku". Duhan si obálku vzal, to, že jde o úplatek, mu prý došlo až později. Na radu spolupracovníků pak vše ohlásil policii.

Koliandr zřejmě policistům při výslechu řekl, že peníze v obálce byly mimořádně vysoké manažerské odměny, které bývalý ředitel vyplácel svým podřízeným. Jejich část pak musel Koliandr Duhanovi údajně vracet.

Zámek bude propojen se sknazenem

Zámek nakonec majitele nezměnil. V době, kdy ho rozhlas nabízel, už běželo policejní vyšetřování, rozhlas proto výběrové řízení zastavil. Duhan na svou funkci rezignoval loni v listopadu. Středočeský kraj letos na začátku srpna oznámil, že má o zámek v Přerově nad Labem zájem. Památku chce propojit s nedalekým skanzenem.

Čtěte také: Vláda schválila materiál k digitálnímu vysílání Českého rozhlasu