Dopravce i hlavní město čelí v souvislosti s Opencard hned několika žalobám. Tu dnešní měl řešit obvodní soud pro Prahu 9, a týkala se 43 milionů korun. Firma Castlebar, která se vyměnila na pozici žalobce za svého právního předchůdce  eMoneyServices, je požadovala po dopravci za údajné bezdůvodné obohacení při používání systému DOS v letech 2010 až 2012. Žalobu však vzala částečně zpět kvůli promlčení. Aktuálně vymáhá 32,8 milionu korun.

Karta Opencard. Ilustrační foto.
Miliony za údajné pochybení kolem Opencard Praha nevysoudila

Přerušení jednání 

„Chtějí dosáhnout toho, aby řízení bylo protaženo o další dva roky, což se koneckonců snaží u všech řízení," prohlásil u dnešního řízení o Praze a DPP právník firmy Castlebar Zdeněk Novák. Zástupce Prahy uvedl, že město do sporu vstoupilo loni, jednak proto že vede podobné spory a je stoprocentním vlastníkem DPP. "Rozhodně nemáme zájem to zdržovat, nechystáme si cestu na arbitráž," řekl právník dopravce Miroslav Kučerka.

Soudce už řízení přerušil a to v listopadu 2015, aby se obě strany dohodly na smíru. Mezitím do řízení vstoupila Praha, jako vedlejší účastník na straně žalovaného. Město také zpochybnilo přechod práv ke kartě k firmě Castlebar. Své námitky ovšem bude muset vysvětlit a to do 30 dnů od doručení dnešního protokolu. Castlebar požadoval, aby soud nařídil další jednání na konkrétní termín. Tomu ovšem soudce nevyhověl.Opencard pochází ještě z éry Pavla Béma. Prahu vyšla na více než 1,74 miliardy. Současné vedení magistrátu označilo projekt za předražený a ustoupilo od něj.

Exprimátor Pavel Bém.
Praha Béma žalovat nebude. Kdo zaplatí Opencard?