Soud vyslechl například projektanta, který řešil původní rozpočet na stavbu.

Zástupce projekční kanceláře Aria Petr Novotný popisoval obecně své působení ohledně Buštěhradu. Jako projektant prý spolupracoval s rozpočtářem, doplňoval dokumentaci a podklady pro rozpočet. „Projektové dokumentace se týkají stavby a dílčích profesí potřebných ke zpracování celkového rozpočtu stavby," řekl soudu. Byl v kontaktu s obchodním ředitelem firmy Konstruktiva Branko Tomášem Mladým, který je mezi obžalovanými.

Tendr na opravu měla společnost na starost a podle vyšetřovatelů Mladý nechal úmyslně navýšit rozpočet a chtěl prý získat nejméně jedenáct milionů korun. Původní výpočet podle studie Novotného předpokládala investici zhruba 200 milionů korun, podle obžaloby se ale později vlivem Mladého „úmyslně navýšila" o 18 milionů korun. Měl prý na tom podíl také ředitel firmy Pavel Drážďanský, který je rovněž mezi obžalovanými.

Tendry se týkaly oprav budov a modernizace několika nemocnic

Žalobce Petr Jirát v kauze viní 11 lidí z ovlivňování obchodních soutěží ve prospěch předem domluvených firem, což údajně provázela korupce. Tendry se týkaly oprav budov a modernizace několika nemocnic ve Středočeském kraji. Rath údajně o machinacích věděl coby hejtman kraje a dělil se prý o úplatky.

Exposlanec obvinění odmítá a tvrdí, že zakázky nebylo možné ovlivňovat, protože podle něj podléhaly vícenásobné kontrole. Podle obžaloby Rathovi hrozí nejvyšší trest - až 12 let vězení.