Právě s jeho pobytem ve vězení souvisí aktuální hlavní líčení. Podle obžaloby měl Barták za mřížemi liberecké věznice připravovat jako pomstu spáchání tří vražd v Praze, neprovedených někde v ústraní, ale přímo na veřejnosti (třeba v metru). Jejich oběťmi se údajně měli stát lidé, kteří mu podle jeho mínění do kriminálu pomohli.

Obžaloba také hovoří o plánovaném vydírání dalších tří lidí; mimo jiné tak prý Barták hodlal získat peníze na zaplacení svého útěku z vězení (a údajně pak i cesty přes Polsko do Běloruska). Hodně peněz: přes 80 milionů korun.

Klíčová postava případu

Barták, v souvislosti s projednávanou kauzou přemístěný a nyní pobývající ve věznici v Rýnovicích, vinu odmítá; aktuální kauzu označil jako výsledek komplotu spoluvězňů, kteří měli snahu tahat z něj peníze. Jeden z odsouzených je skutečně klíčovou postavou případu.

Jde o recidivistu, s nímž měl Barták plánované útoky probírat a žádat ho, aby po svém propuštění na svobodu „venku" zařídil vše potřebné; tento muž však vše ohlásil a na podzim 2013 pomocí kamery v hodinkách pořídil i záznamy vzájemných rozhovorů (přičemž jedním z témat diskutovaných soudem jsou i debaty o tom, jak se vězeň může dostat ke „špionážním hodinkám").

Barták rozhovory označil za vychloubačné tlachání, fantazírování pro ukrácení dlouhé chvíle – a mluvil i o vlivu alkoholu, jehož získání pro člověka, který má peníze, údajně není problém ani za mřížemi.

Vyjádření ke korunnímu svědkovi

Právě k osobě korunního svědka – jehož věrohodnost obhajoba zpochybňuje tvrzením, že si vše přikrášlil a nahlásil proto, aby si vylepšil pozici před rozhodováním o jeho předčasném propuštění z výkonu trestu na podmínku – se znalkyně Skramuská u soudu vyjadřovala.

V jednací síni potvrdila své dřívější závěry, že spoluvězeň věc ohlásil proto, aby se ochránil. Své stanovisko nezměnila ani poté, co soud vyhověl požadavku obhajoby na dopracování posudku.

Připustila, že posuzovaný je člověkem, který se jakoukoli situaci snaží obrátit ve svůj prospěch – v dané situaci mu prý nešlo o to získat výhody, ale usiloval o to, aby nezhoršil své postavení v případě, že by vyšlo najevo, že o Bartákových plánech věděl a mlčel o nich.

Bitva argumentů bude pokračovat na jaře. Hlavní líčení je odročeno na konec dubna, kdy by měli být slyšeni další znalci. V případě uznání viny by mohl padnout až 20letý verdikt – a případně i výjimečný trest s v trvání do 30 let odnětí svobody. Už v minulosti liberecký soud nepravomocně Bartákovi vyměřil 18letý trest, kauzu ale ještě musí znovu posoudit.

Další proces bude kvůli telefonováníV souvislosti se svým chováním ve vězení stane Barták také před soudem v České Lípě. Tam by se měl zpovídat z podplácení a z maření výkonu úředního rozhodnutí. Souvisí to s událostmi z prosince 2013, kdy pobýval ve věznici ve Stráži pod Ralskem. Tehdy se měl snažit získat přístup k telefonu, za což tamějšímu pracovníkovi nabízel deset tisíc korun. I když nepochodil, následně měl dvakrát nelegálně telefonovat bývalé manželce, a to prostřednictvím advokáta.

Trest, který by za nabízení úplatku mohl padnout, je až šestiletý. Lze očekávat, že obžalovaný bude argumentovat komplotem svých nepřátel, kteří z jeho pohledu mají touhu zcela ho zničit a znemožnit – což se jim podařilo již kauzou spojovanou se znásilňováním asistentek – a teď i nechat ho „shnít v base".

Čtěte také: Doktor Barták chtěl vraždit v Praze, v Liberci dostal osmnáct let