Městský soud v Praze potrestal Otipku roční podmínkou letos v dubnu, kdy zvrátil prosincový verdikt Obvodního soudu pro Prahu 3. Ten sice Otipku uznal vinným, ale od potrestání upustil. Odvolací soud navíc vrátil do hry právě možnost propadnutí majetku v hodnotě milionů korun. Před soudem v dubnu opět stanul i Otipkův spolupracovník Jakub Smolík, který už od obvodního soudu odešel s roční podmínkou. V jeho případě se trest nezměnil.

„Až na peněžní prostředky soud vyhověl návrhu státního zástupce a rozhodl, že se věci zabírají. Verdikt prozatím není pravomocný," řekl zpravodajskému webu ČRo soudce Obvodního soudu pro Prahu 3 Radek Mařík, který v případu rozhodoval. Otipkovým a Smolíkovým společnostem Growman Plains a GrowLand se má naopak podle soudu vrátit přes 700.000 korun a 900 eur (zhruba 24.000 Kč).

Rozkaz: nesmějí vyhrát?

Otipka se Smolíkem se proti rozhodnutí soudu chtějí odvolat. „Soudce by nejradši vrátil svůj původní verdikt, ale nemůže. Státní zástupce by nás nestíhal vůbec, ale dostal příkaz. V jiných kauzách věci vrátili, v některých dokonce úplně osvobodili, ale aby neztratili tvář, tak v našem případě zněl rozkaz jasně: Nesmějí vyhrát," uvedl Otipka.

Obvodní soud pro Prahu 3 dvojici uznal loni v prosinci vinnou kvůli provozování velkoobchodu v Letňanech, kamenného obchodu na Žižkově a on-line obchodu. Na webu podle něj propagovali sortiment vhodný pro pěstování konopí s garancí vysokého obsahu THC. Soudce Mařík ovšem tehdy dodal, že společenská nebezpečnost Otipkova a Smolíkova jednání je nízká a upozornil na to, že problematika growshopů nebyla z trestněprávního hlediska dlouhodobě řešena.

Podle výroční zprávy Národní protidrogové centrály za loňský rok byly téměř tři roky po razii v českých growshopech vyneseny pravomocné rozsudky nad 69 lidmi, z toho 91 procent uznaly soudy vinnými. Celkem bylo obviněno 83 osob.

Policie udělala zátah na prodejny, kde si zákazníci mohli koupit potřeby pro pěstování konopí, na podzim 2013. Několik desítek lidí bylo obviněno z šíření toxikomanie. Prodejci i majitelé obchodů podle policie spáchali trestný čin tím, že nabízeli a veřejně prezentovali materiály propagující pěstování a užívání marihuany.