Kopecký s Poláčkem podle nepravomocného rozsudku hodili v noci 26. února 2012 do dvou bytů ubytovny zápalné lahve. V domě bylo 18 lidí včetně osmi dětí. Nikomu se nic nestalo, protože požár obyvatelé uhasili. Kopecký a Poláček se podle soudu dopustili skutku jako příznivci neonacistické a rasistické organizace Blood & Honour Division Bohemia a její militantní odnože Combat 18 Bohemia. Na činu se předem domluvili a útok vymysleli.

Za pokus o vraždu až dvacet let

Za pokus o vraždu jim hrozilo 20 let až výjimečný trest. Prvoinstanční soud jim však trest snížil pod zákonnou hranici, jelikož vyšší trest považoval za nepřiměřeně přísný. S tím ale při odvolání nesouhlasil státní zástupce, podle kterého byly tresty sníženy až příliš. Odvolacímu soudu navrhl, aby je zpřísnil k dolní hranici trestní sazby, která činí 15 let vězení.

Odvolací řízení se týká dalších sedmi lidí. Za zakladatele a vůdce neonacistických organizací byl v nepravomocném rozsudku označen Jan Balík, který se žhářského útoku na ubytovnu nezúčastnil.

Za rasistickou a neonacistickou aktivitu, šíření těchto ideologií nepravomocně dostal tři roky a osm měsíců ve vězení. Podle spisu například vyhledával členy do neonacistických uskupení, psal a zřizoval internetové stránky. Prodával také trika, mikiny, CD, DVD a další předměty s tematikou neonacistických skupin a aktivit.

Podmíněné tresty 

Další čtyři muži a jedna žena odešli od soudu s podmíněnými tresty. Podle spisu podporovali a propagovali radikální skupiny, různou měrou se podíleli na distribuci nahrávek nacistických kapel, oděvů a předmětů, vyzývali k násilí proti Romům, stáli i za posprejováním několika míst v Mariánských Lázních či za zapálením srubu v Praze. Zbývající obviněný byl zproštěn obžaloby z toho, že vyráběl předměty s rasistickými a nacistickými motivy a symboly.

Tuzemské soudy se v minulosti několikrát zabývaly rasově motivovanými žhářskými útoky na domy obývané Romy. Nejznámější je případ z dubna 2009, kdy čtyři pravicoví extremisté vhodili do domku ve Vítkově na Opavsku tři zápalné láhve. Soudy extremistům vyměřily tresty od 20 do 22 let vězení.

Čtěte také: Odvolací soud potvrdil 7,5 roku vězení pro mladistvé vražedkyně