Naum zabil svou o devět let starší družku v červenci 2015. Velkou silou ji bodl, a to zřejmě kuchyňským nožem. Žena zemřela do několika minut po útoku. Podle svědků se muž po ztrátě práce často opíjel a příbuzným krátce před činem řekl, že "už nemůže dál". Partnerka ho vyzvala, aby se z domácnosti vystěhoval.

Po činu odjel muž do Rumunska 

„Soud prvního stupně zcela správně dospěl k závěru, že tím, kdo usmrtil poškozenou, byl právě obžalovaný. Byl jediný, kdo se s ní nacházel v bytě, měl evidentní motiv a dokonce se s tím předem svěřoval příbuzným," odůvodnila dnešní rozhodnutí předsedkyně odvolacího senátu Pavla Augustinová. Upozornila na to, že Naum prokazatelně lhal o řadě věcí, například o tom, kdy opustil byt nebo proč.

Po činu Naum odjel do Rumunska, přičemž z bytu společně s ním zmizely peníze a zlaté šperky oběti. Policisté po muži vyhlásili bezprostředně po nálezu ženina těla pátrání. Po několika dnech byl na základě evropského zatykače zadržen ve vlasti, která ho následně poslala zpět do Česka.

Muž si s sebou odnesl zimní oblečení 

Naum se hájil tím, že odcestoval už před vraždou a jen nakrátko za nemocnou matkou, což prý předem plánoval. Ze lži ho ale usvědčují záběry městských kamer, podle nichž z bytu odešel až v noci po činu, nebo skutečnost, že si s sebou odnesl veškeré své věci včetně zimního oblečení.

Součástí rozsudku je i vyhoštění z ČR na dobu neurčitou a povinnost uhradit dceři zavražděné ženy 1,2 milionu korun. Naum protestoval i proti výši stanovené nemajetkové újmy. Poukazoval na to, že dcera s matkou dlouhodobě nebydlela.

Čtěte také: Trest za vraždu manžela platí. I když ženu praštil