„Pravda, neměl jednoduché dětství. Nicméně takovéto obhajoby, že potřeboval peníze, a tak někoho zabil, se u nás sluchu skutečně nedoberou," řekl předseda odvolacího senátu Michal Hodoušek.
Medek muže usmrtil loni 12. května. Od kamarádů věděl, že bezdomovec si chodí na poštu pro důchod, a proto se za ním vypravil do skrýše v opuštěném domě u železničního nádraží. "Myslel jsem si, že mu vezmu peníze a půjdu. Sahal jsem mu na ledvinku, kterou měl kolem pasu, ale on se pohnul, já zazmatkoval a praštil ho větví," popsal dnes.

Krajský soud v Praze začal 4. května projednávat letitou vraždu v Úvalech na Praze-východ, zastřelení údajného mafiánského bosse Antonína Běly. Na snímku eskorta přivádí Pavla Šrytra.
Soud začne projednávat vraždu Antonína Běly ozbrojeným komandem

Obžalovaný projevil lítost 

Klackem o délce zhruba půl metru a průměru šesti centimetrů bezdomovci způsobil vpáčení spánkové kosti do mozku. Muž zřejmě umíral několik hodin. Medek se získanými 5000 korunami odjel do herny, kde hrál na automatech a koupil si drogy.

„Nedalo mi to, asi za dva až tři dny jsem se na něj šel podívat a on tam ležel mrtvý. Byla to hloupost, měl jsem zavolat záchranku, možná by ještě žil. Je mi to líto," řekl obžalovaný odvolacímu senátu.
„Jako dospělému člověku mu muselo být i při jeho inteligenci zřejmé, že jestliže udeří klackem vší silou poškozeného do hlavy, tak že ten může umřít," uvedl soudce, který pro ilustraci přinesl do jednací síně poleno, jež rozměrově odpovídalo vražedné zbrani. „Velmi zřejmě připravoval loupež, nicméně fakticky došlo k vraždě," dodal státní zástupce.

Místo činu. Ilustrační foto.
Říjnová vražda vzešla z náhodného setkání

Policie našla mrtvého po dvou týdnech, po pachateli pátrala několik měsíců. Medka zadržela v září, k činu se přiznal. Podle soudních znalců obžalovaný hůře zvládá afekt a na možnost jeho nápravy „je třeba nahlížet spíše skepticky". V minulosti byl dvakrát odsouzen - jednou k podmíněnému trestu, podruhé k obecně prospěšným pracím.

Požár lampy.
KRIMI MIX: Kvůli závadě hořela lampa veřejného osvětlení